Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na čokoládovou polevu na drobné pečivo a vánoční cukroví | rady

Jak na čokoládovou polevu na drobné pečivo a vánoční cukroví | rady. Čokoládová poleva je součástí mnoha dezertů a moučníků, vánočního pečiva nevyjímaje. V mnoha receptech však na konci najdeme pouze lakonickou větu ve smyslu: Na závěr košíček polijeme čokoládovou polevou. Bohužel se tato zdánlivá drobnost může stát snadno kamenem úrazu. Ruku na srdce, čokoládová poleva, její výroba i následné používání, to chce zkušenosti. Nejlepší čokoládovou polevu dělá manželova babička, je vždy krásně tmavá a křupavá a na vánočním cukroví je prostě neodolatelná. Když jsem se jí ptala na recept, odpověděla mi: „Jo, holka, to já takhle míchám od oka“. Rada nad zlato, že? Pro ty z vás, kteří také zápasí s touto sladkou tečkou každého dezertu, mám pár rad. Snad vám pomohou, abyste už napříště vykouzlili takovou čokoládovou polevu, jakou jste si představovali.

Na čokoládovou polevu existuje nespočet receptů. Základem je samozřejmě čokoláda, ta by měla obsahovat alespoň 50 % kakaa. Cukráři vám samozřejmě řeknou, že by čokoládu na vaření nepoužili. Nicméně my amatéři v domácích podmínkách si s ní můžeme vystačit, jen dejte pozor, aby se výrobek opravdu jmenoval čokoláda, na trhu se objevují i náhražky, které by vám cukroví spíše zkazily. 

I samotné rozpouštění čokolády má svá pravidla. Ideální je do hrnce nalít asi 2 cm vody a ty přivést k varu, poté hrnec z ohně stáhneme. Vložíme na něj misku s 2/3 čokolády rozlámané na stejně velké kousky, zbylou necháme stranou, mícháme do rozpuštění. Poté do misky přisypeme zbylou čokoládu a mícháme, aby se rozpustila i ona, případně ještě krátce prohřejeme, aby směs byla opravdu tekutá. Následně do rozpuštěné čokolády přilijeme olej ( na 100 g čokolády 10 g oleje). Cukráři totiž tvrdí, že máslo není vhodné kvůli obsahu vody, která mění vlastnosti čokolády, ta pak příliš houstne a hůře se s ní pracuje.

Cukroví, které chceme polévat nebo namáčet vyjmeme z chladu a necháme ho na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Poleva se pak bude rovnoměrně rozlévat. Cukroví rozložíme na mřížku z trouby, pod ní vložíme pekáč vyložený pečicím papírem. Díky tomu přebytečná poleva, která bude stékat z cukroví, nakape do pekáče a my ji pak budeme moci znovu použít. Takže nám vlastně šetří práci i peněženku. 

Polevu pak můžete na cukroví rozlévat lžící. Konzistence by měla připomínat tekutější med a lesknout se. Nebo ji nalít do vyšší nádoby a brát jeden kousek cukroví za druhým a do polevy ji namáčet. Záleží i na vaší šikovnosti. 

Zbylou polevu pak můžeme skladovat v uzavřené sklenici v lednici. Před použitím ji pak znovu šetrně rozehřejeme. 

 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články