Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na křupavé olivové krekry s mozzarellou | recept na slané pečivo

Jak na křupavé olivové krekry s mozzarellou | recept na slané pečivo. Vkusné, elegantní a k vínu ideální. Krekry, do nichž jsou delikatesy k vínu běžné podávané přímo zakomponované. Spojení sýru, oliv a slaných sušenek do jediného křupavého krekru je nejen nápadité, ale i chuťově dokonalé.

Co je potřeba

  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 100 g čerstvého smetanového sýru (žervé, Lučina…)
  • 80 g černých oliv
  • 80 g mozzarelly
  • 50 ml vody
  • 6 lžic olivového oleje (2 lžíce do těsta + 4 lžíce na potření)
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
1

Do větší mísy nasypte mouku, osolte, přilijte vodu se 2 lžícemi olivového oleje a současně přidejte i žloutek, smetanový sýr, nadrobno nakrájené olivy i okapanou a najemno nastrouhanou mozzarellu.

Ze všech surovin vypracujte pevné, kompaktní těsto, které je krásně vláčné, šťavnaté a dobře zpracovatelné.

2

Na pomoučeném vále z těsta vyválejte plát silný přibližně 0,5 cm a nožem či rádýlkem krájejte na obdélníčky nebo čtverečky.

3

Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a hojně potřete zbylým olivovým olejem.

4

Pečte v předehřáté troubě na 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) 18–20 minut. Poté vytáhněte a nechejte na plechu 5–10 minut dojít, čímž krásně zlatavé krekry získají i kýženou křehkost.

Pro delší uchování krekry skladuje ve vzduchotěsně dóze, do níž je skládejte až zcela vychladlé.

  • Pro zvýraznění chuti přidejte do těsta i prolisovaný stroužek česneku, který krekry nejen dochutí, ale i provoní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.