Jak na letní vzpruhu? Mrkvovo-kokosová polévka překvapí svou chutí
Tato mrkvovo-kokosová polévka je jeden z mých nejoblíbenějších receptů na léto. Když jsem ji poprvé připravovala, měla jsem obavy, že bude chutnat tak netradičně, že ji nikdo nebude chtít jíst. Naštěstí pro mě se mi to podařilo! Recept vyžaduje jen pár jednoduchých ingrediencí a já ji připravuji jako gazpacho, tak, že všechny ingredience hodím do mixéru a rozmixuji je na krémové, osvěžující „pyré“. Stejně jako gazpacho se má podávat vychlazená, ale stejně snadno ji můžete ohřát.
Co je potřeba
Tato mrkvovo-kokosová polévka je krémová, lehká a super osvěžující! Zde je to, co budete k její přípravě potřebovat:
Počet porcí: 4
- 1 stonek citronové trávy
- 450 g mrkve, oloupané a nakrájené, asi 2 svazky
- 1 plechovka (400 ml) lehkého kokosového mléka, ¼ hrnku si nechte na ozdobu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje a další na pokapání
- 2 lžíce sherry octa
- 1 lžička červené kari pasty nebo čerstvě mletého zázvoru
- ½ lžičky mořské soli, více dle chuti
- ½ hrnku vody
- 1 lžička kari pasty
- Přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- volitelné ozdoby: konopná semínka, dýňová semínka, bylinky, krutonky
Postup
Citronovou trávu připravte odříznutím kořene a tuhého horního stonku. Odstraňte první dvě vrstvy vnějších listů a jemně nasekejte křehkou, aromatickou část citronové trávy. Pomocí vysokorychlostního mixéru smíchejte a rozmixujte citronovou trávu, mrkev, kokosové mléko, česnek, olivový olej, sherry ocet, červenou kari pastu, vodu, sůl a pepř. Mixujte do hladka.
Pokud nepoužíváte vysokorychlostní mixér, jako je například Vitamix, sceďte polévku (pokud chcete texturu) a znovu ji mixujte, dokud nebude zcela hladká sametově jemné konzistence. Poté ji nalijte do hrnce na polévku na středním plameni a vařte za občasného míchání, dokud se neprohřeje.
Jestliže dáváte přednost chladné polévce, nechte ji alespoň 4 hodiny vychladit, aby se chutě rozvinuly. Ať tak či onak, nevynechávejte při servírování ozdoby. Můžete si ji posypat koriandrem, bylinkami nebo mátou pro extra svěží chuť. Pak přidejte opečená semínka pro křupavost.
Aby se z této snadné mrkvové polévky stal plnohodnotný oběd, podávejte ji s avokádovým toastem nebo vydatným zeleninovým salátem.
Diskuze k článku