Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na míchaný salát se lněnými semínky, pečenou červenou řepou a petrželkovými krutony | recept

Míchaný salát se lněnými semínky | recept. Saláty jednoduše patří k teplejším částem roku. V této době je zelenina nejšťavnatější a nejlepší, navíc není z dovozu jako v zimě. Pokud vám dochází nápady nebo máte prostě rádi nové tipy, nechte se inspirovat následujícím receptem. Vedle hlávkového salátu v něm upotřebíte červenou řepu, kterou lze sehnat i čerstvou z letošní úrody, případně další zeleninu dle vaší chuti. K salátu si připravte i vynikající krutony s čerstvou petrželkou. Nezanedbatelnou složkou tohoto salátu jsou zdraví prospěšná lněná semínka, pomáhají například při trávicích obtížích a mnoha dalších.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 hlávkový salát
  • 1 pečenou červenou řepu
  • několik ředkviček
  • kousek okurky
  • půlka červené papriky
  • hrst čerstvé petržele
  • 2 včerejší housky nebo 2 větší krajíce chleba
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • sůl a pepř

Na zálivku:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • hrst lněných semínek (případně kombinace se slunečnicovými)
  • špetka drceného římského kmínu, sůl a pepř
1

V prvním kroku opereme salát a osušíme ho jako obvykle ideálně v odstředivce. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Upečenou červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Všechnu připravenou zeleninu nasypeme do hlubší mísy a natrháme k ní salát na velikost sousta. Důkladně všechno promícháme.

2

V dalším kroku si přichystáme petrželové krutony. Včerejší změklé pečivo nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje a pečivo na něm opečeme. Mezitím si opereme petrželku a nasekáme ji nadrobno. Jakmile jsou krutony hotové, stáhneme pánev z plamene, osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Důkladně promícháme.

3

Nakonec si připravíme zálivku na salát. Na pánvi na sucho opražíme lněná (případně i slunečnicová semínka). Lněná semínka pak nejlépe lehce podrtíme, aby se narušila nestravitelná slupka a naše tělo je dokázalo zpracovat a využít zdraví prospěšné látky v nichž obsažené. V menší misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme semínka, koření a promícháme.

4

Zálivkou přelijeme salát. Salát před podáváním posypeme petrželkovými krutony. Přeji dobré chutnání!

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články