Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na ořechové hvězdičky | recept na nepečené cukroví

Jak na ořechové hvězdičky | recept na nepečené cukroví. Vánoce se kvapem blíží a vy nestíháte napéct? Nebo chcete své obvyklé pečené druhy cukroví doplnit i o nepečené dobroty, kterým málo kdo odolá? Máme pro vás zajímavý tip na nepečené ořechové hvězdičky. Nepečené cukroví nemusí nutně znamenat jen všelijaké druhy kuliček nebo vosí hnízda. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že ho zařadíte mezi své oblíbence. 

Co je potřeba

  • 210 g ořechů (dle výběru, výborné jsou lískové)
  • 210 g kokosu
  • 7 polévkových lžic medu
  • 1  polévková lžíce citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového aroma
  • 50 ml rostlinného oleje (kokosového, ale fungovat bude i řepkový, chuťově výraznější raději vynechte)
  • voda (dle potřeby)
  • moučkový cukr na podsypání

 

Na polevu: 

  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 3,5 polévkových lžic citronové šťávy

V časovém předstihu je nutné si namočit ořechy do vody a nechat je přibližně dvě hodiny nasáknout. Poté je slijeme a rozmixujeme na kaši. 

Ve vodní lázni rozpustíme med s olejem, jakmile se propojí, stáhneme z plamene a necháme lehce vystydnout

Ve větší míse pak smícháme ořechovou směs s olejovou a přidáme citronovou kůru a vanilkové aroma. Důkladně hněteme, klidně necháme práci na robotu. Je potřeba těsto opravdu pořádně propracovat, aby se všechny suroviny a tím i chutě propojily. Podle potřeby je možné přidat vodu.
Těsto vložíme do lednice a necháme ho odpočinout a zatuhnout. Těsto pak opatrně rozválíme, můžeme lehce podsypat moučkovým cukrem. Do plátu vykrajujeme hvězdičky, kytičky nebo stromečky dle fantazie, ale určitě vybírejte menší tvary, aby držely pohromadě.

Ořechové hvězdičky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je chvíli v chladu. Mezitím si přichystáme citronovou polevu vyšleháním citronové šťávy a moučkového cukru.

Jakmile je poleva dostatečně hustá, namočíme do ní hvězdičky a necháme zaschnout. Uložíme je do nádoby s víkem a uchováváme v lednici.  

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.