Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na podzimní trnkový džem – chuť babiččiny zahrady

Trnky jsou malé tmavé peckoviny, které dozrávají právě na podzim a skvěle se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Obsahují vitaminy, antioxidanty a jsou tradičně využívány v domácí kuchyni.

Co je potřeba

  • 1 kg trnek (přeberte a omyjte)
  • 800 g cukru
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 200 ml vody

Postup

  1. Trnky vložte do hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu.
  2. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, až trnky změknou.
  3. Přidejte cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Vařte dalších cca 30 minut za občasného míchání, až džem zhoustne.
  5. Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.

Proč jsou trnky zdravé?

Trnky nejsou jen chutnou podzimní plodinou, ale také pravým pokladem plným zdraví prospěšných látek. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Jsou bohaté na antioxidanty, které zpomalují stárnutí buněk a chrání organismus před škodlivými volnými radikály. Dále obsahují vlákninu podporující trávení a hořčiny, které mají příznivý vliv na činnost jater a trávicího ústrojí. Trnky tak mohou být nejen chutnou, ale i léčivou součástí vaší podzimní kuchyně.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.