Jak na podzimní trnkový džem – chuť babiččiny zahrady
Trnky jsou malé tmavé peckoviny, které dozrávají právě na podzim a skvěle se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Obsahují vitaminy, antioxidanty a jsou tradičně využívány v domácí kuchyni.
Co je potřeba
- 1 kg trnek (přeberte a omyjte)
- 800 g cukru
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 200 ml vody
Postup
- Trnky vložte do hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném ohni asi 15 minut, až trnky změknou.
- Přidejte cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
- Vařte dalších cca 30 minut za občasného míchání, až džem zhoustne.
- Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.
Proč jsou trnky zdravé?
Trnky nejsou jen chutnou podzimní plodinou, ale také pravým pokladem plným zdraví prospěšných látek. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Jsou bohaté na antioxidanty, které zpomalují stárnutí buněk a chrání organismus před škodlivými volnými radikály. Dále obsahují vlákninu podporující trávení a hořčiny, které mají příznivý vliv na činnost jater a trávicího ústrojí. Trnky tak mohou být nejen chutnou, ale i léčivou součástí vaší podzimní kuchyně.
Diskuze k článku