Jak na snadné gazpacho, které si oblíbí celá rodina
Venku začíná být neskutečné horko a poslední, co si chcete dát k obědu je vařící polívka? Nevadí! My vám přinášíme recept na jednoduchou polévku, která vás dokáže nejen ochladit, ale zároveň skvěle chutná. Porazte horko s tímto snadným receptem na gazpacho! Tato netradiční polévka, vyrobená z letní zeleniny, octa a olivového oleje, je bohatá, pikantní a osvěžující. Tak co, zkusíte ji na nedělní oběd? Pokud gazpacho neznáte, je to vychlazená polévka, která pochází z Andalusie ve Španělsku. Tradiční recepty vyžadují rajčata, okurky, papriky, česnek, olivový olej, ocet a chléb, který polévku zahušťuje.
Co je potřeba
Tento recept není zcela autentický, ale má hodně společného se španělským gaspachem. Rajčata, okurka a olivový olej tvoří jeho zářivě červený základ, česnek dodává štiplavost a červený vinný ocet mu dodává lahodnou chuť.
- Rajčata – Hodí se zde jakákoli odrůda rajčat. Vyberte si ta nejlepší, která najdete na vaší zahrádce, či farmářském trhu 1,5 – 2 kg
- 1 Okurka – Nakrájejte kousek okurky na kostičky a nechte si je na ozdobu. Zbytek okurky pak oloupejte a rozmixujte do polévky
- 2 Chilli papričky a 1 kapiová paprika– Tradiční gazpacho se připravuje z kápiových paprik. Pokud máte rádi pálivá jídla, klidně si do polévky jednu chilli papričku do polévky dejte, pro děti a odpůrce pálivého jídla použijte kápiovou papriku – dle velikosti, menší dejte celou u velké bude stačit půlka.
- Česnek – dodá trochu štiplavosti (množství dle chuti)
- 1 Červená cibule – před přidáním do mixéru ji opláchněte pod studenou vodou, abyste trochu zkrotili její ostrou chuť.
- 2 lžíce Červený vinný ocet nebo blazamikový ocet – dodá lahodnou štiplavost a nezvyklou chuť – o octem to nepřehánějte, dá se vždy přidat do polévky po umixování.
- Koriandr – Není to tradiční, ale dodá bylinkovou svěží chuť.
- Extra panenský olivový olej – 1/3 hrnku se může zdát hodně, ale věřte mi, že v této chladivé letní polévce budete chtít každou kapku. Je nezbytný pro vytvoření bohatého, krémového a vyváženého gazpacha.
- A sůl a čerstvě namletý pepř – aby se všechny chutě krásně propojily
- Cherry rajčátka či čerstvé bylinky na ozdobu
Odležení a chlazení dává gazpachu chuť
Z tohoto receptu se dá udělat hodně polévky, takže v závislosti na velikosti vašeho mixéru nebo kuchyňského robotu budete možná muset pracovat po dávkách. Samozřejmě můžete také recept rozpůlit. Pečlivě je všechny rozmixujte. Polévka se stává komplexnější a chutnější, čím déle se chladí, takže chutná ještě lépe 2. a 3. den! Polévku nechte před podáváním alespoň 2 hodiny vychladit, než ji budete jíst. Může být lákavé zkrátit dobu chlazení, ale věřte mi, čekání se vyplatí! Poté, co se chutě v lednici spojí a rozvinou, se polévka stane vyváženější, komplexnější a ještě více osvěžující.
Tento recept na gazpacho můžete podávat dvěma způsoby: ve sklenici nebo v misce. Vychutnejte si gazpacho jako lehký oběd nebo předkrm, nebo si jej dejte do misky jako polevku a udělejte z něj samostatné jídlo! Já si misku ráda ozdobím nakrájenou okurkou, cherry rajčátky, čerstvými bylinkami a pokapu olivovým olejem. Pro obměnu se může dodat pečená cizrna, krutony, nakrájená vejce natvrdo a avokádo.
Gazpacho podávejte s opečeným křupavým chlebem, či bylinkovou bagetou. Skvěle doplní třeba grilovanou zeleninu.
Jídlo doplňte dobrým křupavým chlebem nebo soccou. Pro vydatnější jídlo podávejte toto snadné gazpacho s grilovanou zeleninou a omáčkou romesco, vaším oblíbeným proteinem nebo vegetariánskou frittatou. Dobrou chuť!
Diskuze k článku