Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nakupovat a skladovat vejce | rady a tipy

23. Březen 2018
Jak nakupovat a skladovat vejce | rady a tipy

Jak nakupovat a skladovat vejce | rady a tipy. Velikonoce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře konzumují vejce. Pojďme si připomenout některá doporučení a rady, kterými bychom se měli při nákupu a následném skladování vajíček řídit.

 

1

Vejce v obchodech musí mít neporušenou skořápku a být řádně označeny. Na skořápce je vyznačen kód, který odkazuje na způsob chovu, zemi původu a registrační číslo chovu. Na prvním místě kódu je 0, nebo číslo 1, 2, 3. Nulou se značí vejce z ekologického chovu, jedničkou volný výběh, dvojkou hala a trojkou klecový chov. Následuje označení země původu (CZ, PL, SK, DE atd.) a registrační číslo chovu. Na krabičce je mimo jiné povinný údaj o doporučeném skladování, době použitelnosti, jakostní třídě a hmotnostní skupině – S, M, L, XL. Vejce S váží méně než 53 g, M váží v rozmezí 53-63 g, L 63-73 g a XL váží více než 73 g.

2

Vejce mají minimální trvanlivost 28 dní od data snůšky. Na kvalitu ani výživovou hodnotu vajec nemá způsob chovu žádný vliv. Přesto bychom raději měli z etických důvodů co nejméně nakupovat vejce z klecových chovů. Záleží na rozhodnutí každého z nás. Vejce se uchovávají v chladu, nejlépe při teplotě 5-8 °C, špičkou dolů. Na širším konci vajíčka je vzduchová mezera, vejce se uskladňuje tak, aby vzduchová mezera byla nahoře. Skladovaným vejcím škodí vlhkost a teplota vyšší než 18 °C. Vajíčka před uskladněním neomývejte vodou, poškodili byste jejich ochrannou vrstvu.

3

Vejce jsou významnou složkou v lidské výživě. Obsahují množství vitaminu A, D a celou řadu vit. skupiny B. Z minerálních látek je to především draslík, fosfor a železo. Vytknout se jim dá jen vyšší obsah cholesterolu, avšak podle lékařských studií je konzumace vajec na zvýšení hladiny krevního cholesterolu diskutabilní. Doporučené množství vaječných žloutků je v rozmezí 2-6 kusů týdně. Traduje se, že vejce s tmavými žloutky jsou chutnější. Není to pravda, mají jen lepší barvu. Hodně sytou barvu mají vaječné žloutky od slepic, které mají přístup k zelené trávě. Barva skořápky je dána plemenem, vejce může mít různé odstíny bílé, hnědé i nazelenalé (Araukány). Hnědá vejce jsou v prodeji nejčastěji, skořápka je pevnější než u bílých vajec.

4

Nakonec přidám několik rad pro vaření vajec. Vejce před vařením vyndáme na chvilku z chladničky. Omyjeme je pod tekoucí vodou. Chceme-li mít jistotu, aby při vaření nepopraskaly, propíchneme je na širším konci napínáčkem. Vkládáme je do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít vaříme vejce natvrdo 9-10 minut. Uvařená ihned zchladíme. Nevaříme je zbytečně dlouho, povrch žloutků by byl nazelenalý (sirné sloučeniny). Vaříme-li vejce na hniličku, vkládáme vejce do vroucí vody a vaříme 5 minut. Pak rychle zchladíme.

A jak poznáte nezávadné vejce? V 1 litru vody rozmíchejte 10 dkg soli a vajíčka ponořte do vzniklého roztoku. Ta, která klesnou na dno, jsou dobrá, zkažená plavou.

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Zdá se, že v současné době je chov slepic to největší terno. Cena vajíček v obchodě se již dávno neřídí zdravým rozumem a to, z jakých pohnutek se tom…
Jak připravit slepici na paprice | recept
Slepice na paprice | recept. Slepice je v kuchyni, na rozdíl od ostatní drůbeže, tak trochu odstrčená. Málokdo ji v dnešní době zařadí do jídelníčku.…
Jak připravit kroupový trhanec | recept
Kroupový trhanec | recept. Kroupový trhanec je levné, snadné a poměrně zdravé jídlo. Chcete-li ho mít ještě zdravější, sádlo zaměňte za olej a uzené m…