Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit ředkvičky do sladkokyselého nálevu | recept

Jak naložit ředkvičky do sladkokyselého nálevu | recept. Co s nadbytkem ředkviček, když už rodina odmítá vše, co obsahuje byť jen stopové množství této zeleniny? Naložte je do sladkokyselého nálevu. Za nějaký čas, přijdou vhod ať už jako příloha k pečenému či grilovanému masu, ozdoba jednohubek nebo jen tak na chuť. Takto připravené ředkvičky jsou netradiční a poměrně málo známou zeleninovou specialitou, kterou každý rád ochutná.

Co je potřeba

  • ředkvičky
  • 1 l vody
  • 0,25 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 80 g cukru
  • hořčičné semínko
  • nové koření
  • celý pepř
1

Na nakládání vybíráme ředkvičky s pevnými bulvičkami, neovadlé. Nedoporučuji rychlené skleníkové ředkvičky z obchodu. Nejlepšího výsledku dosáhnete z ředkviček vypěstovaných venku na zahradě. 

2

Z ředkviček odkrojíme nať a kořínky. Důkladně je omyjeme. Některé recepty doporučují ředkvičky oloupat. Neoloupané změní po sterilaci barvu, vyblednou. Jestliže do nálevu přidáte kousek červené řepy, vzhled vylepšíte, na chuť to vliv mít nebude. Ředkvičky předvaříme ve vodě do poloměkka. Vodu, v níž se ředkvičky vařily, nevyléváme, použijeme ji na nálev. Předvařené ředkvičky naskládáme do sklenic.

3

Do každého litru vody (ve které se ředkvičky vařily) přidáme ocet, sůl a cukr. Přivedeme nálev do varu a horkým nálevem ředkvičky zalijeme. Do každé sklenice přidáme trochu hořčičného semínka, několik zrnek pepře a nového koření. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.

Mirka K. | Po, 06/18/2018 - 11:11

Podle toho, jakým způsobem jsou pěstované. Některé ředkvičky z obchodu jsou „vodovější“, pěstované na záhonech jsou „hutnější“. Na výsledku, dle mého názoru, to nepoznáte. K ředkvičkám můžete přidat i např. několik stroužků česneku.

Další zajímavé články

Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…