Přejít k hlavnímu obsahu

Jak negativně působí glutamát na náš organismus

09. Leden 2020

Pravděpodobně už jste slyšeli, že glutamát působí negativně na náš organismus.

Ale víte co je glutamát, kde se používá a jak nám vlastně škodí?

1

Co je glutamát

  • Jedná se o glutaman sodný (E621), tj. chemicky vyrobenou sůl kyseliny glutamové.
  • Je to bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí.
2

Kde se glutamát používá

  • Glutaman sodný se nejčastěji používá v potravinářském průmyslu a to k dochucování. Zvýrazňuje totiž chuť a vůni.

Používá se v kořenících směsích,

sójových omáčkách,

instantních polévkách,

omáčkách,

bujonových kostkách,

v konzervovaných jídlech a hotových balených jídlech,

v masných výrobcích,

výrobcích z ryb,

uzeninách (klobásy, párky atd.)

a některých sýrech,

je přidáván do různých alkoholických nápojů,

je součástí aromat například ve smažených chipsech a slaných pochutinách,

slouží jako náhrada soli.

Používá se hodně v asijské kuchyni.

  • A protože je součástí hnojiv, byl nalezen i v ovoci, zelenině a bramborách.
  • Dokonce je i součástí některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce.
3

Jak negativně působí glutamát na náš organismus

Je neurotoxický, způsobuje podráždění receptorů v těle:

  • dráždění receptorů v mozku – je to základní patologický mechanismus pro většinu psychiatrických nemocí, včetně depresí, Alzheimerovy choroby, schizofrenie a různých poruch paměti. Glutamát dráždí nervové buňky až odumřou, tak dochází k jejich ubývání (neurodegenerace),
  • ve střevech – bolesti břicha, nadýmaní, poruchy vylučování, průjem nebo zácpy, žaludeční vředy,
  • výzkumy, týkající se konzumace glutamátu dokazují, že potlačuje u lidí (i u zvířat) pocit sytosti a způsobuje tak přejídání,
  • způsobuje migrény, bušení srdce atd.

Víte, že máme specifický receptor, který vnímá kyselinu glutamovou a její soli (glutamáty) obsažené v jídle? Pro tuto chuť se používá název „umami“.

Hlídejte si složení výrobků.

Dávejte si pozor na výrobky „bez glutamátu“.

  • Na výrobcích může být uvedeno, že jsou bez přidaného glutamátu, ale najdeme v nich jiné ingredience, které přítomnost glutamátu naznačují.
  • Glutamát se skrývá např. pod názvy: bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý, inosinan, guanylan.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak jíst před ranním cvičením
Jak jíst před ranním cvičením | rady a tipy. Ranní cvičení má řadu výhod. Probudíme a protáhneme tělo, celý den jsme více motivování jíst lépe a…
Jak užívat zelené řasy
Jak užívat zelené řasy | rady a tipy. Se sladkovodními či mořskými řasami jste se již zcela určitě setkali. Víte však, jak je konzumovat nebo jaký vli…
Jak využít ořechy pro zdraví
Jistě víte, že ořechy obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků. Jednotlivé druhy ořechů však obsahují mnohem více cenných látek. Pokud se chcet…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.