Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ozdobit chlebíčky | recepty studené kuchyně

Jak ozdobit chlebíčky | recepty studené kuchyně. Ke každé oslavě neodmyslitelně patří česká klasika – chlebíčky. Tenké šikmé plátky bílé či celozrnné veky, obložené různými ingrediencemi, jsou velmi oblíbené a dopřáváme si je nejen při slavnostních příležitostech. Chlebíček dobře poslouží jako předkrm, svačina i rychlé pohoštění pro nečekané hosty. V článku najdete několik tipů na jejich zdobení.

Co je potřeba

  • chlebíčková veka
  • tence krájené uzeniny a sýry
  • čerstvá nebo sterilovaná zelenina
  • natvrdo vařená vejce
  • jednoduchý bramborový salát
  • různé druhy pomazánek nebo máslo
  • surimi tyčinky
  • majonéza
1

Chlebíček s „krabím“ salátem

Surimi tyčinky rozstrouhejte najemno a promíchejte se solí, bílým pepřem a majolkou. Přidejte velmi jemně pokrájenou cibulku v malém množství. Ochuťte citronovou šťávou. Množství jednotlivých ingrediencí záleží na vás. Nechte salát po dohotovení asi hodinu odpočinout v chladu a pak případně dolaďte chuť.

2

Kombinovaný chlebíček

Plátky veky lehce potřete jednoduchým bramborovým salátem bez uzeniny. Na každý kousek ozdobně naaranžujte plátek šunky, debrecínky, suchého salámu a uzeného sýra. Ozdobte zeleninou.

3

Chlebíček s vajíčkem

Veku potřete bramborovým salátem nebo vyšlehanou lučinou se smetanou, solí a pepřem. Hustě posypejte strouhaným, natvrdo uvařeným vejcem. Ozdobte čerstvou zeleninou.

4

Sýrový chlebíček

Sýrový chlebíček je u některých strávníků jasná jednička. Lze připravit v mnoha variantách. Veku můžete pomazat budapešťskou pomazánkou, pěnou z třené nivy a másla, sýrovou pomazánkou s česnekem, hermelínovým salátem, různými ochucenými čerstvými krémovými sýry atd. Ozdobte různými druhy tvrdých sýrů a čerstvou zeleninou. 

Tip: jako základ je výborný krémový sýr s vlašskými ořechy.

5

Chlebíček se šunkou a sýrem

Veku potřete bramborovým (vlašským) salátem, ozdobte vajíčkem, plátkem sýra a šunky. Okrášlete zeleninou.

6

Chlebíček se suchým salámem

Tento chlebíček může být s jednoduchým bramborovým salátem nebo máslem. Pod trvanlivé fermentované salámy (Poličan, Herkules, Křemešník aj.) je vhodnější máslo. Salát dávejte spíše pod běžné druhy, třeba salám Vysočina. Ozdobte výsečí natvrdo vařeného vejce a zeleninou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.