Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat a využít estragon

Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa a rozličných pokrmů nejen francouzské kuchyně. Tato rostlina se však může pochlubit i mnohými příznivými účinky na lidské zdraví. Následující odstavce popisují, jak estragon pěstovat a využít pro zdraví i v kuchyni.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Pelyněk estragon je vytrvalá rostlina pocházející z Asie, kterou si můžete poměrně snadno vypěstovat na záhoně, ale i doma v květináči či truhlíku. Je jen na Vás, jestli zvolíte pěstování ze semen nebo si zakoupíte rovnou sazenici.

Estragon vyžaduje pouze chráněné slunné místo a dostatečnou zálivku, avšak pozor na přelití. Je mrazuvzdorný, ale raději jej před zimou na záhoně přikryjte chvojím nebo přihrňte zeminou. Rostlinu pravidelně přihnojujeme přírodním hnojivem (např. bylinnými zákvasy [Jak vyrobit domácí zákvas naleznete zde: Jak připravit přírodní hnojivo – zákvas.], guánem apod.). Listy sklízíme několikrát do roka, dají se nasušit i zamrazit.

2

Využití v kuchyni

Estragon má výraznou nahořklou pikantní chuť s nádechem anýzu, proto jej k ochucení pokrmů stačí jen malé množství. Používá se především ve francouzské kuchyni a ve středomořské kuchyni obecně, ale také do polévek, omáček, salátů a jako koření na maso a ryby.

Naložit si jej můžete do vinného či jablečného octa i do olivového oleje. Skvěle ochutí i nakládanou zeleninu, čalamády apod. 

Jak na výrobu domácího bylinkového octa či oleje se dozvíte zde – Jak si doma vyrobit bylinkový ocet nebo olej | recept.

3

Využití pro zdraví

Estragon má mimo jiné příznivé účinky na trávení, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a při žaludečních a střevních potížích. Dále také podporuje činnost jater a ledvin, snižuje krevní tlak, brání kornatění tepen, posiluje organismus, pomáhá při nespavosti a má analgetické, antiseptické a mírně močopudné účinky.

Užívá se ve formě nálevu, který připravíme zalitím 1 lžičku sušených nebo čerstvých lístků 250 ml vroucí vody. Čaj necháme asi 10 minut louhovat, poté jej scedíme. Pijeme jej 1 – 2x denně.

  • Jako koření se dají využít čerstvé i sušené listy estragonu a stejně tak květy i plody.
  • Přidáváme jej až na konci vaření, neboť teplem ztrácí aroma a cenné látky.
  • Estragon není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
  • Pro léčebné účely se užívá krátkodobě a v malém množství.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít šalvěj | rady
Jak pěstovat a využít šalvěj | rady. Existuje mnoho druhů šalvěje, asi nejznámější je však šalvěj lékařská, která se využívá nejen pro své léčivé účin…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.