Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit batátové rösti | recept

Jak připravit batátové rösti | recept.  Zlatavě oranžové placičky ze strouhaných sladkých brambor dokonale zpestří vaši jídelní tabuli. A to nejen barvou, ale i výtečnou, byť poměrně specifickou chutí, v níž je příjemná nasládlost samotných batátů delikátně propojená s výrazným česnekem.

Co je potřeba

  • 250 g batátů (odpovídá jednomu, středně velkému kusu)
  • 40 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1–2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
1

Batáty oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.

2

V míse je smíchejte se žloutkem, moukou a prolisovaným česnekem. Směs současně dle chuti osolte a opepřete.

3

Z batátového těsta tvořte v dlaních malé tenké placičky, které rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Naplněný plech vložte do předehřáté trouby a placičky v ní při teplotě 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) pečte 20–25 minut tak, aby se zlatavě opekly a okraje byly lehce křupavé.

Upečené rösti si můžete vychutnat jen tak samotné, zabalené na svačinu, nebo je servírovat s jakýmkoliv zeleninovým salátem a doplnit dipem k namáčení. Skvělý je například zcela jednoduchý z bílého jogurtu smíchaného s nasekanou pažitkou, případně ještě zvýrazněného česnekem či sýrový ze zakysané smetany a nivy.

Sice méně zdravých, ale křupavějších placiček dosáhnete, pokud je místo pečení v troubě osmažíte na rozpáleném oleji.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.