Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bulgur s mletým masem | recept na zdravé jídlo

Jak připravit bulgur s mletým masem | recept na zdravé jídlo. Bulgur jsme si velice rychle oblíbili a všude, kde to jde, jím nahrazujeme rýži. Takto upravená pšenice má více vlákniny a příznivější nutriční hodnoty ve srovnání s loupanou rýži. Neznám porovnání výživových hodnot s rýží natural, ale bulgur nám chutná více. Vyzkoušejte ho třeba s mletým masem v rajčatové omáčce se zeleninou podle následujícího receptu. Uvidíte, že si recept na bulgur s mletým masem určitě také oblíbíte.

Co je potřeba

  • 300 g mleté vepřové plece
  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička sušené máty
  • lžička kmínu
  • lžička sladké papriky
  • hrst sekaného koriandru (petržele)
  • sůl a pepř dle uvážení
  • sýr Feta
  • olivový olej
1

Připravte si bulgur podle návodu na sáčku. Zeleninu omyjte a očistěte. Lilek neloupejte, i se slupkou ho nakrájejte na kostky. Červenou (i jinou) papriku a cibuli také nakrájejte na kousky.

2

Do pánve nalijte olej a maso na něm zprudka opečte. Míchejte, aby se „rozdrobilo“ na kousky. Opečené maso přendejte na talíř a uvolněný tuk vraťte do pánve.

3

Na zbylý tuk vložte cibuli, osmažte ji, až zesklovatí, poté přidejte kostky lilku a kousky papriky. Nechte zavadnout, zalijte sekanými rajčaty z konzervy, přidejte česnek, koření a vařte za občasného promíchání. 

4

Jakmile je zelenina uvařená na skus, vmíchejte do směsi opečené maso a prohřejte. Nakonec přidejte bulgur a znovu prohřejte. Na talíři posypte rozdrobeným sýrem a natí koriandru. Koriandr je hodně výrazný, pokud vám to vadí, volte raději petrželovou nať.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit rumunský guláš | recept
Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. E…
Jak připravit řeckou musaku | recept
Řecká musaka | recept. Musaka je pokrm z mletého masa a lilku, typický pro Řecko a Bulharsko. V každé zemi se připravuje jinak a má i mnoho regionální…
Jak uvařit kuřecí peperonatu | recept
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.