Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čevapčiči z lilku a cizrny | recept

Jak připravit čevapčiči z lilku a cizrny | recept

Čevapčiči z lilku a cizrny | recept. Čevapčiči se tradičně připravuje z mletého masa, pokud si jej však chcete přichystat ve zdravější bezmasé variantě, můžete zkusit třeba následující recept na čevapčiči z lilku a cizrny. Pokud použijete sterilovanou cizrnu, je postup velmi rychlý. Šišky můžete smažit jako ty masové, zdravější však jistě budou, pokud je upečete v troubě.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule či jarní cibulka
  • 1 středně velký lilek
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • asi 3 lžíce kukuřičné strouhanky
  • sůl, pepř, mletá paprika, čerstvá bazalka či petrželka
  • pečicí papír a rostlinný olej na pokapání
1

Na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Posléze přidáme na malé kousky pokrájený lilek, vše osolíme, opepříme a dusíme asi 10–15 minut do změknutí. Ke konci tepelné úpravy přidáme nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek.

2

Cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, solí a pepřem. V hmotě by měly zůstat i menší kousky cizrny.

3

Rozmixovanou cizrnu smícháme s vychladlým dušeným lilkem, vše ještě podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme sladkou či pálivou mletou paprikou. Přidáme také nasekané čerstvé bylinky, špaldovou mouku a kukuřičnou strouhanku a vypracujeme směs, která bude dobře držet pohromadě. V případě potřeby přisypeme více strouhanky.

4

Z hmoty tvarujeme malé šišky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Šišky důkladně pokapeme rostlinným olejem.

5

Čevapčiči pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova, do té doby s šiškami nemanipulujeme, aby se nerozpadly (je to podobné jako při přípravě falafelu).

Čevapčiči z lilku a cizrny podáváme s různě upravenými brambory nebo pouze se zeleninovým salátem.

Tipy

Sterilovanou cizrnu lze nahradit sušenou cizrnou, kterou jsme předem namočili do vody a poté uvařili doměkka.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.