Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí kopřivový sirup

09. Červen 2023
Jak připravit domácí kopřivový sirup

Léčení pomocí bylin – fytoterapie , je v poslední době stále populárnější, i když nemůže nahradit lékaře. Stále více lidí se zabývá sběrem léčivých rostlin, jejich sušením a vyráběním domácích léčivých prostředků. Teď je nejvhodnější doba na sběr mladých kopřiv, která se výborně hodí na jarní vitaminovou a očistnou kúru. Může se sbírat po celý rok, ale mladé výhonky sbírané nejpozději do poloviny května jsou nejlepší. Rostlina je nastartovaná k růstu a obsahuje největší množství zdraví prospěšných látek. Náš článek vás naučí připravit kopřivový sirup, kopřivový med a seznámí vás i s jejich účinky na zdraví. Bylinkáři si kopřivu velmi cení a tak ji zkuste ochutnat, listy mají aromatickou chuť.  Kopřivový sirup podle našeho receptu je vážně skvělý!

Co je potřeba

  • 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
  • 1 bio citron nebo pomeranč
  • 2 kávové lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 l vody
  • asi 1,3 kg cukru

Kopřiva a její benefity pro zdraví

Kopřiva patří mezi nejlepší léčivé byliny, je močopudná, odhleňuje, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek a také zlepšuje peristaltiku střev. Obsahuje vápník, železo, sodík, křemík, vitaminy K, E, D, B2 a zejména C, kterého má 2× více než citrony. Dále obsahuje kyselinu mravenčí a kyselinu křemičitou, která zvyšuje elastičnost cév. Výčet nezahrnuje všechny látky obsažené v kopřivě, je jich mnohem více. Na výrobu sirupu (i pro jiné účely) ji sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.

porost mladých kopřiv

Jak postupovat při výrobě sirupu z kopřiv

1

Omytý pokrájený citron v bio kvalitě i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme.

Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a vložíme do nerezové nebo skleněné mísy

Zalijeme svařenou vodou s citronem. Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout – 5 minut na vychladnutí stačí.

Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená a necháme stát 24 hodin.

Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme
2

Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr. Zbytky zachycené na plátně nebo filtračním papíře ještě vymačkáme a zvážíme výslednou kapalinu.

Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové na litr tekutiny a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru.

Cukr je v dostatečné koncentraci sám o sobě konzervant. Místo bílého cukru můžeme použít hnědý cukr. Při jeho výrobě se nepoužívá rafinace a bělení a díky tomu si zachovává spoustu důležitých minerálů a jiných cenných látek.   

Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr.
3

Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr. Sbíráme pěnu, která se tvoří. Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu. Cukr musíme opravdu důkladně rozpustit, buďte trpěliví.

Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme. Pro jistotu můžeme sterilovat při 80 stupních.

Pokud jste ale dodrželi recept a opravdu dali dostatečné množství cukru, sirup se nekazí. Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3× denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci před nemocemi.

Šťávu z kopřiv zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr

Jak na domácí kopřivový med | recept

Pokud se Vám zdá výroba kopřivového sirupu zdlouhavá, máme pro vás recept na rychlejší variantu – domácí kopřivový med.

Jak na domácí kopřivový med | recept

Tipy

  • Někdo nemá rád kopřivovou vůni, netýrejte ho a přidejte mu do sirupu kousek celé skořice nebo vanilkový lusk.

Varování

  • Na trhání a práci s kopřivou doporučuji silné rukavice. Žahá totiž i přes chirurgické latexové!
  • Kopřiva by se neměla užívat dlouhodobě.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.