Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí kopřivový sirup

22. Květen 2020

Příprava kopřivového sirupu | recept. Teď na jaře je nejvhodnější doba na sběr mladých kopřiv. Kopřiva se výborně hodí na jarní vitaminovou a očistnou kúru. Může se sbírat po celý rok, ale mladé výhonky sbírané nejpozději do poloviny května jsou nejlepší. Rostlina je nastartovaná k růstu a obsahuje největší množství zdraví prospěšných látek. Bylinkáři považují kopřivu za výborný rostlinný lék.

Co je potřeba

  • 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
  • 1 bio citron nebo pomeranč
  • 2 kávové lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 l vody
  • asi 1,3 kg cukru
1

Kopřiva je močopudná, odhleňuje, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje peristaltiku střev. Obsahuje vápník, železo, sodík, křemík, vitaminy K, E, D, B2 a C, kterého má 2x více než citrony. Dále obsahuje kyselinu mravenčí a kyselinu křemičitou, která zvyšuje elastičnost cév. Výčet nezahrnuje všechny látky obsažené v kopřivě, je jich mnohem více. Bylinu na výrobu sirupu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.

2

Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a dáme do nerezové nebo skleněné mísy. Zalijeme svařenou vodou s citronem. Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout. 5 minut na vychladnutí stačí. Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená a necháme stát 24 hodin.

3

Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr. Zbytky zachycené na plátně nebo filtračním papíře ještě vymačkáme a zvážíme výslednou kapalinu. Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru. Do sirupu nepřidáváme chemické konzervační látky a proto takové množství cukru. Cukr je v dostatečné koncentraci sám o sobě konzervant. Místo bílého cukru můžeme použít hnědý cukr. Při jeho výrobě se nepoužívá rafinace a bělení a díky tomu si zachovává spoustu důležitých minerálů a jiných cenných látek.

4

Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr. Sbíráme pěnu, která se tvoří. Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu. Cukr musíme opravdu důkladně rozpustit, buďte trpěliví. Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme. Pro jistotu můžeme sterilovat při 80 stupních. Pokud jste ale dodrželi recept a opravdu dali dostatečné množství cukru, sirup se nekazí. Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci. Přeji, ať se výroba sirupu vydaří!

Někdo nemá rád kopřivovou vůni, netýrejte ho a přidejte mu do sirupu kousek celé skořice nebo vanilkový lusk.

  • Na trhání a práci s kopřivou doporučuji silné rukavice. Žahá totiž i přes chirurgické latexové!
  • Kopřiva by se neměla užívat dlouhodobě.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak kuchyňsky upravit kopřivu dvoudomou
Kopřiva dvoudomá bývala dříve jídána z nouze, pak jako příjemné zpestření jarního jídlníčku, dnes někdy tak trochu jako „demonstrace“ zdravého žití. K…
Jak grilovat lososa i jiné ryby
Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou…
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.