Jak připravit francouzské makronky – recept krok za krokem
Francouzské makronky jsou v posledních letech velmi populární takřka po celém světě. Můžeme je najít i v běžných supermarketech, a když ne denně, tak alespoň při speciálních akcích např. v rámci dnů francouzské kuchyně. Jsou relativně drahé, a tak si je kupujeme spíše výjimečně. Proč si je nezkusit připravit doma? Je to sice složitější, ale s kusem trpělivosti přípravu i pečení zvládne každý, kdo má chuť si je dát.
Co je potřeba
Na makronky:
100 g bílků (asi 3 vejce) – pokojová teplota, ideálně "zralé"
140 g mandlové mouky
130 g moučkového cukru
90 g krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky vinného kamene (nebo špetka kyseliny citronové)
Na francouzský máslový krém:
5 žloutků
100 g krystalového cukru
30 ml vody (cca 3 lžíce)
1 hrnek másla (226 g), změklého
1 lžička vanilkového extraktu
Špetka soli
Dále budeme potřebovat vybavení:
Plech na pečení
Pečicí papír
Stojanový nebo ruční mixér
Cukrářský sáček s kulatou špičkou (vel. 12)
Síto
Kuchyňská váha
(Volitelně) kuchyňský robot na prosívání
Postup
1. Příprava suché směsi:
Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejte, poté rozmixujte v robotu a znovu prosejte. Opakujte 2–3×. Odstraňte hrubé zbytky.
2. Pusinka (francouzský sníh):
Bílky vyšlehejte s vinným kamenem do pěny.
Postupně přisypávejte krystalový cukr a šlehejte do pevného sněhu (tuhé špičky).
Vmíchejte vanilku a případně gelové barvivo.
3. Macaronage (míchání):
Do sněhu přidejte ⅓ suché směsi a jemně vmíchejte stěrkou.
Přidejte zbytek a míchejte, dokud těsto neteče jako láva – mělo by tvořit „osmičku“ při stékání ze stěrky.
4. Tvarování a odpočinek:
Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte kruhy (cca 3 cm) na pečicí papír.
Poklepejte plechem o stůl, abyste odstranili bubliny.
Nechte odpočinout 40–60 minut, až se vytvoří suchá slupka.
5. Pečení:
Pečte při 150 °C 12–15 minut.
Jsou hotové, pokud se při dotyku nehýbou.
Nechte chvíli vychladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
Francouzský máslový krém
V rendlíku zahřejte cukr s vodou na 115 °C (nebo do rozpuštění).
Mezitím žloutky vyšlehejte do pěny.
Pomalu nalijte horký cukrový sirup do žloutků za stálého šlehání.
Pokračujte, dokud směs nezchladne.
Postupně zašlehejte máslo, vanilku a sůl – vyšlehejte do hladkého krému.
Plnění a zrání
Krém naneste na polovinu makronek, přiklopte druhou.
Makronky uložte do krabičky a nechte odpočinout 24–48 h v lednici – získají lepší texturu.
Tipy
Zrání bílků (2–3 dny v lednici) pomáhá lepšímu výsledku.
Těsto nepřemíchejte – jinak makronky nevyběhnou.
Vlhkost v místnosti ovlivňuje výsledek – pečte za sucha.
Nezoufejte, pokud se nepovedou – vždy budou chutné!
Diskuze k článku