Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit francouzské makronky – recept krok za krokem

francouzské makronky

Francouzské makronky jsou v posledních letech velmi populární takřka po celém světě. Můžeme je najít i v běžných supermarketech, a když ne denně, tak alespoň při speciálních akcích např. v rámci dnů francouzské kuchyně. Jsou relativně drahé, a tak si je kupujeme spíše výjimečně. Proč si je nezkusit připravit doma? Je to sice složitější, ale s kusem trpělivosti přípravu i pečení zvládne každý, kdo má chuť si je dát.

Co je potřeba

Na makronky:

  • 100 g bílků (asi 3 vejce) – pokojová teplota, ideálně "zralé"

  • 140 g mandlové mouky

  • 130 g moučkového cukru

  • 90 g krystalového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1/4 lžičky vinného kamene (nebo špetka kyseliny citronové)

Na francouzský máslový krém:

  • 5 žloutků

  • 100 g krystalového cukru

  • 30 ml vody (cca 3 lžíce)

  • 1 hrnek másla (226 g), změklého

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Špetka soli

 

 

Dále budeme potřebovat vybavení:

  • Plech na pečení

  • Pečicí papír

  • Stojanový nebo ruční mixér

  • Cukrářský sáček s kulatou špičkou (vel. 12)

  • Síto

  • Kuchyňská váha

  • (Volitelně) kuchyňský robot na prosívání

makronky

Postup

1. Příprava suché směsi:

  • Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejte, poté rozmixujte v robotu a znovu prosejte. Opakujte 2–3×. Odstraňte hrubé zbytky.

2. Pusinka (francouzský sníh):

  • Bílky vyšlehejte s vinným kamenem do pěny.

  • Postupně přisypávejte krystalový cukr a šlehejte do pevného sněhu (tuhé špičky).

  • Vmíchejte vanilku a případně gelové barvivo.

3. Macaronage (míchání):

  • Do sněhu přidejte ⅓ suché směsi a jemně vmíchejte stěrkou.

  • Přidejte zbytek a míchejte, dokud těsto neteče jako láva – mělo by tvořit „osmičku“ při stékání ze stěrky.

4. Tvarování a odpočinek:

  • Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte kruhy (cca 3 cm) na pečicí papír.

  • Poklepejte plechem o stůl, abyste odstranili bubliny.

  • Nechte odpočinout 40–60 minut, až se vytvoří suchá slupka.

5. Pečení:

  • Pečte při 150 °C 12–15 minut.

  • Jsou hotové, pokud se při dotyku nehýbou.

  • Nechte chvíli vychladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.

Francouzský máslový krém

  1. V rendlíku zahřejte cukr s vodou na 115 °C (nebo do rozpuštění).

  2. Mezitím žloutky vyšlehejte do pěny.

  3. Pomalu nalijte horký cukrový sirup do žloutků za stálého šlehání.

  4. Pokračujte, dokud směs nezchladne.

  5. Postupně zašlehejte máslo, vanilku a sůl – vyšlehejte do hladkého krému.

Plnění a zrání

  • Krém naneste na polovinu makronek, přiklopte druhou.

  • Makronky uložte do krabičky a nechte odpočinout 24–48 h v lednici – získají lepší texturu.

Makronky

Tipy

  • Zrání bílků (2–3 dny v lednici) pomáhá lepšímu výsledku.

  • Těsto nepřemíchejte – jinak makronky nevyběhnou.

  • Vlhkost v místnosti ovlivňuje výsledek – pečte za sucha.

  • Nezoufejte, pokud se nepovedou – vždy budou chutné!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit domácí pralinky | recept
Jak připravit domácí pralinky | recept
Jak připravit domácí pralinky | recept. Belgické pralinky? To je velká výzva pro nadšené cukrářky a cukráře i milovníky pravé čokolády. Výroba domácíc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.