Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit italské risotto s lososem | recept

Italské risotto s lososem | recept. Příprava risotta italským způsobem je hitem posledních let. Podle následujícího receptu uvaříte takové risotto, že rýži vezmou na milost i její zarytí odpůrci. Základem je kulatozrnná rýže. Krémovitosti docílíte postupným přidáváním tekutiny a následným dotažením máslem. Toto risotto je skvělou přílohou k lososovi, ten je pouze jednoduše orestován na pánvi, spolu s jarní cibulkou a cuketou. Risotto je nejen velmi chutné, ale zároveň i velice rychlé, do půl hodiny máte oběd na stole. Skvěle se hodí i pro sváteční chvíle nebo jako lehký oběd v horkých letních dnech.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 400 g rýže na risotto
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g másla
  • hrst bylinek (libečku, petržele, atd.)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 jarní cibulky
  • 1 menší cuketu       
  • 4 porce lososa
  • 1 lžíci oleje
1

Jako první si propláchneme rýži. Cibuli oloupeme a nasekáme ne velice drobné kousky. Ve středně velkém hrnci nebo na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět.

2

Následně přidáme rýži, promícháme, aby se obalila v cibulovém základu. Poté zalijeme tekutinou (vodou nebo zeleninovým vývarem) rýži tak, aby byla ponořená, ale aby úplně neplavala. Vodu necháme vyvařit a postup opakujeme, dokud nebude rýže měkká.

3

Mezitím si očistíme jarní cibulky a oloupeme cuketu. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky a cuketu na malé tenké hranolky.

4

Lososa opláchneme, osušíme, nakrájíme na menší kusy a poté jej osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm jarní cibulku. Následně vložíme lososa a ze všech stran orestujeme. Nakonec přidáme cuketu a necháme společně dělat.

5

Na dokončení risotta si opereme a nasekáme bylinky. Máslo nakrájíme na menší kusy a přidáme ho do již měkké rýže, ochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Nakonec do rýže zapracujeme bylinky.

6

Jakmile bude losos hotový, rozdělíme ho na jednotlivé porce, přidáme rýži a ihned podáváme. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Smažená rýže | recept. Se smaženou rýží jste se možná setkali v asijském bistru, doma si ji však můžete připravit o poznání levněji a zdravěji, neboť…