Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jednoduchý pokrm z růžičkové kapusty | recept

Jak připravit jednoduchý pokrm z růžičkové kapusty | recept. Růžičková kapusta se po dlouhých letech, kdy byla ve stínu jiných druhů zeleniny, dostala opět na výsluní. Už se nepoužívá jen jako polévková zelenina, ale v moderní kuchyni se uplatní v mnoha receptech na hlavní jídlo nebo slané koláče. Růžičková kapusta upravená následujícím způsobem je snadné a rychlé jídlo, i když poněkud netradiční. Chutná ale skvěle!

Co je potřeba

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 200 g uzené slaniny
  • 1/2 červené papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián
  • lžička medu
  • olivový olej
  • lžíce zakysané smetany jako ozdoba porce na talíři
  • volitelně feferonka
1

Růžičkovou kapustu očistěte, odstraňte svrchní a případné poškozené listy. Opláchněte ve vodě a kapustičky rozkrojte na poloviny.

2

Anglickou slaninu pokrájejte na drobné kostičky a vložte do studené pánve. Za občasného promíchání ji opečte, přidejte lžičku medu a nechte zkaramelizovat. Na chvilku odložte stranou.

3

V jiné pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm překrájené kapustičky dohněda. Míchejte je, aby se opekly stejnoměrně.

4

Nebojte se růžičky osmahnout trochu více, než je na fotografii, ale pozor, abyste je nepřipálili, zhořkly by. Zalijte je připraveným vývarem, který může být klidně z prášku nebo kostky. Nemáte-li vývar, nahraďte ho vodou, avšak počítejte s tím, že na chuti to bude znát. Osolte, přidejte koření a zakryjte poklicí. Duste, dokud není zelenina na skus. 

5

Nakonec přidejte odloženou slaninu a na proužky nakrájenou červenou papriku, která směs hezky barevně oživí. Máte-li raději ostřejší jídla, vyměňte sladkou papriku za feferonku. Ihned podávejte s libovolnou přílohou i bez (doporučuji). Na talíř přidejte lžíci zakysané smetany.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.