Co je potřeba

  • 750 ml bílého vinného octa
  • 250 g mletého hořčičného semínka
  • 100 g cukru krupice
  • na špičku nože mletého nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 10 zrnek pepře
  • trochu soli
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka majoránky nebo dobromysli
  • 2 stonky mateřídoušky
1

V hrnci smícháme vinný ocet s drceným česnekem, cukrem, trochou soli a rozkrájenou cibulí. Celé koření propláchneme a přihodíme do nádoby. Vše společně necháme projít asi 3 minuty prudkým varem. Pak hrnec zakryjeme poklicí a velmi mírně necháme probublávat zhruba 15 minut. 

2

Svařený nálev přecedíme přes husté síto do jiné nádoby. Do horké tekutiny vsypeme mleté hořčičné semínko a dobře prošleháme. Chceme-li mít hořčici ostřejší, část můžeme nahradit mletým černým hořčičným semínkem. Počítejte s tím, že chuť bude opravdu hodně výrazná. 

3

Kaši necháme přejít varem a odstavíme. Občas, až do úplného vychladnutí, hořčici promícháme. Hořčice bude houstnout. Jestliže se vám bude studená hořčice zdát příliš hustá, vymíchejte ji s trochou oleje na jemnou kašičku. Dosolte, naplňte do sklenic a uložte do chladničky. Hořčice se za několik dní rozleží a teprve pak ji můžeme případně dochutit. Recept je z roku 1938 a byl otištěn v časopise Rozkvět.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)