Jak připravit kapra na černo? Tato alternativa svatomartinské husy vás nadchne
Svátek svatého Martina si většina z nás spojuje s pečenou husou, knedlíky a zelím. Jenže ne každý měl v minulosti na takovou hostinu prostředky – a ne každý měl husu vůbec k dispozici. Na venkově nebo v chudších rodinách proto vznikla řada alternativních pokrmů, které byly slavnostní, ale zároveň dostupnější. Jedním z nich byl i kapr na černo – jídlo, které voní po oříšcích, sušeném ovoci a staročeském koření.
Proč právě kapr?
Kapr byl v Čechách od středověku ceněnou rybou. V listopadu, kdy se napouštěly rybníky a probíhaly výlovy, byl kapr často jedinou čerstvou rybou, kterou bylo možné sehnat. Lidé jej proto využívali nejen o Vánocích, ale i ke svatomartinským oslavám. Zvlášť v regionech, kde husy nebyly běžné, představoval kapr na černo důstojnou náhradu svatomartinské pečínky – slavnostní, sytý a plný chutí.
Jak připravit kapra na černo?
Na první pohled možná překvapí – kapr se totiž dusí ve voňavé omáčce z černého piva, sušeného ovoce a perníku.
Budete potřebovat:
- 1 většího kapra (asi 1,5 kg)
- 2 cibule
- 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci octa
- hrst rozinek, švestek a mandlí
- 2 lžíce povidel
- 1/2 l černého piva
- 1–2 nastrouhané perníky
- citronovou kůru, bobkový list, nové koření, pepř, sůl
Postup:
- Na sádle osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu dohněda.
- Přidáme koření, povidla, ovoce a zalijeme pivem. Krátce podusíme.
- Do omáčky vložíme osolené porce kapra, lehce zakápneme octem a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
- Nakonec přidáme nastrouhaný perník, který omáčku zahustí a ztmaví. Dochutíme solí, cukrem a citronovou kůrou.
Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Výsledkem je hluboká, téměř černá omáčka s výraznou chutí piva, ovoce a perníku, která krásně ladí s jemným masem ryby.
Další svatomartinské alternativy
Ne všude se slavilo s husou. Na Moravě se pekly kachny nebo slepice, v horských oblastech se vařilo vepřové s čočkou, a v chudších krajích dokonce bramborové placky s omastkem a zelím. Všechny tyto pokrmy měly společné jedno – měly být slavnostní, syté a připomínat vděčnost za úrodu.
Tradice, která se může vrátit
Dnes, kdy se čím dál více lidí vyhýbá tučnému masu nebo hledá nové chutě, se kapr na černo znovu objevuje na stolech. Je to pokrm s duší, který spojuje českou tradici s nečekanou noblesou. A když se na svatého Martina místo husy line z kuchyně vůně piva, perníku a sušeného ovoce, tradice rozhodně netrpí – jen dostává jinou, krásně staročeskou tvář.




Diskuze k článku