Jak připravit neodolatelné pečené cibulové kroužky?
Jen málokdo nezná smažené cibulové kroužky. Možná si je objednáváte v restauraci, možná si je dokonce připravujte sami doma. V každém případě jde o poměrně vydatnou dobrotu k pivu i jen tak, která není při časté konzumaci vůbec zdravá. Naštěstí existuje i zdravější varianta, která je přitom výtečná, křupavá, snadná na přípravu a rychlá. Chutná velmi dobře, podobně jako zmíněné smažené cibulové kroužky.
Co je potřeba
Na pečené cibulové kroužky pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 4 větší bílé nebo červené cibule
- 6 polévkových lžic zakysané smetany
- Lžička grilovacího koření
- Lžička mleté sladké papriky
- 2 vajíčka
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- Podrcené kukuřičné lupínky
- Sůl
- Mletý pepř
- Hladká mouka
- Olej
Postup
Nejdříve si oloupeme cibule a nakrájíme je na cca 0,5 cm široká kolečka. Hned je také rozdělíme na jednotlivé kroužky. Následně si připravíme kukuřičné lupínky. Vložíme je do mikrotenového sáčku a válečkem na těsto nebo paličkou na maso je podrtíme tak, aby byly kousíčky co nejmenší.
Pak smícháme vajíčka, zakysanou smetanu, grilovací koření a hořčici tak, abychom odstranili všechny hrudky. Přimícháme mletou papriku, pepř a opět pečlivě promícháme.
Pak kolečka cibule narychlo namočíme do studené vody a necháme okapat. Nesmí být suchá, jinak by na nich mouka nedržela. Přichází na řadu hladká mouka, ve které je obalíme. Následuje obalení v tekutém těstíčku a nakonec v podrcených lupíncích.
Pak si připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Mašlovačkou ho přetřeme olejem a postupně na něj rozložíme obalená cibulová kolečka. I kolečka pak pokapeme oleje, nejlepší je použít olej ve spreji, nebo si jej nalít do rozprašovače.
Troubu rozpálíme na cca 180 °C a pečeme přibližně 20 minut do zezlátnutí kroužků.
Cibulové kroužky chutnají výborně s dipem, např. z kysané smetany a koření, červené papriky apod. Záleží na vaší chuti.
Diskuze k článku