Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečenou dýni s nivou a semínky | recept

Jak připravit pečenou dýni s nivou a semínky | recept

Pečená dýně s nivou a semínky | recept. Pokud dáte dýni ve svém jídelníčku šanci, dokáže se stát takřka návykovou. Následující recept je neuvěřitelně jednoduchý a velice rychlý, vystačíte si pouze s několika ingrediencemi. Pečená dýně je navíc neuvěřitelně dobrá. Nasládlá chuť dýně se skvěle kombinuje s výraznou chutí nivy. O skvělý výsledek se pak postará trouba. Porce v receptu záměrně neuvádím, pro mě je totiž toto jídlo návykové. Podávat ho ale můžete buď jako lehkou večeři, chuťovku nebo jako zajímavou přílohu k pečenému masu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 malou dýni hokaido
  • hrst slunečnicových nebo dýňových semínek
  • 100 g nivy
  • cca 1 lžíci slunečnicového oleje
  • pažitku nebo jiné bylinky k podávání
1

Jak známo, dýni hokaido není třeba loupat. Ale pokud máte zrovna po ruce jinou, nevadí, ale tu pak slupky rozhodně zbavte. Následně ji rozřízněte asi na čtvrtiny a z nich pak krájejte menší kusy, nejlépe měsíčky nebo kostky do pěti centimetrů. Ty pak rozložte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem, zakápněte slunečnicovým olejem a trochu posypte solí a pepřem.

2

Plech vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Dýni pečte asi 15 až 20 minut samotnou. Mezitím si přichystejte nivu. Slijte ji z nálevu, pokud je třeba, a nakrájejte na kostky asi tak velké jako jste vytvořili z dýně.

3

Jakmile je dýně skoro hotová, vyjměte plech z trouby, a přidejte nivové kostky. Následně zasypte slunečnicovými semínky a vraťte zpět do trouby. Zapékejte ještě asi 10 minut. Pokrm je hotový, když je dýně úplně měkká a sýr se trochu rozpustí.

4

Plech vyndejte z trouby a zapečenou dýni rozdělte na talíře, posypte pažitkou nebo jinými oblíbenými bylinkami a ihned podávejte, aby pokrm příliš nevychladl a niva nezačala „gumovatět“.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.