Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ratatouille | recept

Jak připravit ratatouille | recept. Ratatouille je původně francouzské zeleninové jídlo ne nepodobné našemu leču. Dobře ochucené a provoněné tymiánem se nejlépe hodí jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu nebo i jako hlavní jídlo. Příprava ratatouille je jednoduchá a výsledek září všemi barvami.

Co je potřeba

4 rajčata
1 lilek
2 cukety
2 papriky (ideálně mix všech barev)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
½ lžíce tymiánu
1 lžička rozmarýnu
podle chuti sůl a pepř

1

Nejdříve si připravíme zeleninu. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme 20 minut vypotit, tím se zbaví přebytečné hořkosti. Poté ho rozkrájíme na čtverečky. Cukety oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriky očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli také.

2

Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Nejdřív na něm osmažíme papriky a cibuli, poté přidáme rajčata, lilek a cuketu. Prolisujeme do pánve česnek. Osolíme, přisypeme koření a dusíme 20 minut na otevřeném plameni.

3

Jakmile je vydušená většina šťávy, je jídlo hotové a můžeme podávat. Pokud servírujete ratatouille jako hlavní jídlo, volte k němu rýži. Dobrou chuť!

Ve fázi dušení můžete k zelenině přidat i bobkový list, zelenou petrželku nebo majoránku.

Hotové ratatouille můžete také přendat do zapékací mísy a zapéct s pořádnou vrstvou sýra.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.