Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit restovaná játra s opékanou zeleninou | recept

Restovaná játra s opékanou zeleninou | recept. Játra sice nepatří k nejoblíbenějším pokrmům, ale čas od času bychom je do jídelníčku zařádit měli. Následující recept patří k velmi jednoduchým a rychlým, směle se do něj může pustit i naprostý začátečník. Kromě jater k tomuto receptu budeme potřebovat i zeleninu – mrkev, cuketu, cibuli, ale i jiné druhy dle chuti. Díky krátkému opečení zůstane zelenina pevná, ale zároveň se díky tepelné úpravě rozvine lépe její chuť, ostatně i po nutriční stránce je mrkev a cuketa cennější tepelně upravená.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 3-4 porce:

  • 400 g jater (vepřových nebo drůbežích, případně kombinace)
  • trochu mléka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř na dochucení 
  • 4 jarní cibulky
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 menší cuketu
  • koření na grilovanou zeleninu
  • 1-2 lžíce slunečnicového oleje
1

V prvním kroku si játra naložíme do trochy mléka, klidně je tak nechte přes noc. Budou měkčí. Játra následně odblaníme a zbavíme zbytků žlučovodů. Poté je nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje. Ztlumíme plamen a játra na něm opečeme dozlatova

2

Dále zbavíme jarní cibulku ovadlých a jinak nežádoucích částí a nasekáme ji na kolečka. Když už jsou játra skoro hotová, přisypeme na pánev jarní cibulku a všechno spolu ještě chvíli restujeme. 

3

V mezičase oloupeme cibuli, mrkev a cuketu. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev i cuketu překrojíme na poloviny a pak je nakrájíme na plátky. V jiné pánvi rozehřejeme také trochu oleje. Nejprve na něm necháme zpěnit cibuli, následně přidáme mrkev a za občasného míchání necháme restovat. Dále asi po pěti minutách přisypeme na pánev cuketu a všechno necháme opékat dozlatova. Nakonec ochutíme kořením na grilovanou zeleninu

4

Hotová játra opepříme a osolíme dle chuti. Játra rozdělíme na porce, podáváme je s opékanou zeleninou, ideální přílohou jsou samozřejmě brambory v nejrůznější podobě, ideální pár však tvoří s americkými brambory. Dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit krůtí gyros | recept
Krůtí gyros | recept. Krůtí maso má oproti oblíbenému kuřecímu lepší nutriční hodnoty, někteří odborníci ho dokonce označují za superpotravinu, a je t…
Jak na zeleninové placky | recept
Zeleninové placky | recept. Máte rádi bramborák, ale bývá vám po něm těžko? Vyzkoušejte následující recept na zeleninové placky. Základ je podobný jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.