Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit restovaná játra s opékanou zeleninou | recept

Restovaná játra s opékanou zeleninou | recept. Játra sice nepatří k nejoblíbenějším pokrmům, ale čas od času bychom je do jídelníčku zařádit měli. Následující recept patří k velmi jednoduchým a rychlým, směle se do něj může pustit i naprostý začátečník. Kromě jater k tomuto receptu budeme potřebovat i zeleninu – mrkev, cuketu, cibuli, ale i jiné druhy dle chuti. Díky krátkému opečení zůstane zelenina pevná, ale zároveň se díky tepelné úpravě rozvine lépe její chuť, ostatně i po nutriční stránce je mrkev a cuketa cennější tepelně upravená.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 3-4 porce:

  • 400 g jater (vepřových nebo drůbežích, případně kombinace)
  • trochu mléka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř na dochucení 
  • 4 jarní cibulky
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 menší cuketu
  • koření na grilovanou zeleninu
  • 1-2 lžíce slunečnicového oleje
1

V prvním kroku si játra naložíme do trochy mléka, klidně je tak nechte přes noc. Budou měkčí. Játra následně odblaníme a zbavíme zbytků žlučovodů. Poté je nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje. Ztlumíme plamen a játra na něm opečeme dozlatova

2

Dále zbavíme jarní cibulku ovadlých a jinak nežádoucích částí a nasekáme ji na kolečka. Když už jsou játra skoro hotová, přisypeme na pánev jarní cibulku a všechno spolu ještě chvíli restujeme. 

3

V mezičase oloupeme cibuli, mrkev a cuketu. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev i cuketu překrojíme na poloviny a pak je nakrájíme na plátky. V jiné pánvi rozehřejeme také trochu oleje. Nejprve na něm necháme zpěnit cibuli, následně přidáme mrkev a za občasného míchání necháme restovat. Dále asi po pěti minutách přisypeme na pánev cuketu a všechno necháme opékat dozlatova. Nakonec ochutíme kořením na grilovanou zeleninu

4

Hotová játra opepříme a osolíme dle chuti. Játra rozdělíme na porce, podáváme je s opékanou zeleninou, ideální přílohou jsou samozřejmě brambory v nejrůznější podobě, ideální pár však tvoří s americkými brambory. Dobrou chuť!

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit krůtí gyros | recept
Krůtí gyros | recept. Krůtí maso má oproti oblíbenému kuřecímu lepší nutriční hodnoty, někteří odborníci ho dokonce označují za superpotravinu, a je t…
Jak přichystat čekankový salát | recept
Čekankový salát | recept. Čekanka je v současnosti málo využívaná plodina, z jejího kořene se připravovala dříve hojně rozšířená náhražka kávy cikorka…
Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…