Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rychlou verzi zdraví prospěšného Kimči | recept

Jak připravit rychlou verzi zdraví prospěšného Kimči | recept. Pikantní fermentovaná zelenina původem z Koreje zažívá v současné době celosvětový boom. A není se čemu divit. Spojení pekingského zelí, bílé ředkve a mrkve s poměrně výraznou zálivkou, vytvoří dohromady s ostrým čili, česnekem a zázvorem opravdu jedinečnou specialitu plnou chutí i vitamínů.

Co je potřeba

  • 1 kg čínského zelí
  • 300 g bílé ředkve
  • 1 velká mrkev
  • 3 jarní cibulky
  • 3 lžíce soli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1 čili paprička (velikost zvolte dle své chuti a odvahy)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce rýžového octa

 

1

Omyté zelí nakrájejte na 2–3 cm proužky a ve velké míse jej zasypte solí. Pečlivě promíchejte a nechejte alespoň 2 hodiny odpočívat.

2

Mezitím nakrájejte jarní cibulku na kolečka a oloupanou ředkev s mrkví na opravdu tenké nudličky. K tomu můžete využít škrabku Julienne, stejně tak ale můžete zeleninu klasicky nastrouhat na hrubém struhadle.

3

Na kimči pastu v misce promíchejte třtinový cukr s rybí omáčkou i rýžovým octem  a následně do misky přidejte  nadrobno nasekanou čili papričku, najemno nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek.

4

Nyní již dostatečně odpočinuté a prosolené zelí důkladně propláchněte studenou vodou. Nejlépe v sítku, pod tekoucí vodou.

5

Okapané a osušené zelí v míse promíchejte s nakrájenou cibulkou, ředkví a mrkví.

6

Do zeleninové směsi vmíchejte kimči pastu.

7

Takto ochucenou zeleninou naplňte čisté sklenice. Sklenice neplňte až úplně po okraj, jelikož při kvašení by šťáva přetekla. Rovněž buďte obezřetní, aby ve sklenici nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Tomu předejdete tím, že při plnění budete zeleninu řádně stlačovat.

Naplněné sklenice uzavřete víčkem a nechejte v pokojové teplotě do druhého dne odstát. Víčko zcela nedotahujte, nastartujete tím proces kvašení. Druhý den víčko dotáhněte a připravené kimči přesuňte do lednice, kde jej nechejte 2–3 dny odležet.

Pikantní kimči si můžete vychutnat v podstatě s čímkoliv. Co víc, je úžasné i samotné. Zcela určitě jej ale oceníte k pečenému či grilovanému masu.

Jelikož u Kimči není striktně dáno jeho složení, doporučím vám jednu úžasnou, byť netradiční kombinaci s jemnější chutí. Té dosáhnete pouhou výměnou čínského zelí, mrkve a bílé ředkve za květák, kedluben a sladké jablko. Od každého bude stačit jeden kus s tím, že květák nakrájíte na plátky a kedluben s jablkem na tenké sirky. Ty můžete rovněž i nahrubo nastrouhat.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.