Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou. Rýžový dezert podle dnešního receptu lze připravit i bez přidaného cukru. Stačí zvolit sladké druhy ovoce a popřípadě dosladit rozinkami. Pak si malý kousek mohou dopřát i diabetici. Rýžový pudink mají rády i děti, je vhodný jako mléčná svačinka. Dezert lehce obměníte, hodí se do něj jakékoli ovoce, přidáním kakaa do části rýžové hmoty vytvoříte dvě barevné vrstvy. Další chuťovou variantu získáte, přidáte-li lžičku mleté skořice.

Co je potřeba

  • 200 g rýže
  • 500 ml mléka
  • 220 ml (1 kelímek) smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr (lze vynechat)
  • cukr podle chuti (lze vynechat)
  • 10 g práškové želatiny 
  • 2 mandarinky nebo jiné ovoce
  • hrst předem namočených rozinek
  • kokos na formu
1

Rýži (nejlépe kulatozrnnou) důkladně vyperte ve vodě a uvařte v půl litru mléka doměkka. Vařte zvolna a občas rýži promíchejte, ráda se připaluje. Rýže vstřebá většinu mléka. Uvařenou rýži odstavte, přidejte práškovou želatinu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Želatinu nesmíte vařit, neztuhla by.

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou
2

Nevadí-li vám cukr, oslaďte rýžovou směs  podle chuti a vmíchejte namočené rozinky. Pro dospělé mohou být rozinky naložené v rumu. Polovinu smetany ušlehejte a zapracujte do hmoty.

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou
3

Dno dortové nebo jiné formy posypte kokosem. Pokud budete pudink připravovat rovnou do pohárů, kokos můžete vynechat.

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou
4

Polovinu rýžového pudinku rozetřete do formy. Na povrch poskládejte libovolné sladké ovoce, i třeba více druhů. Překryjte druhou polovinou směsi a uhlaďte stěrkou.

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou
5

Pudink ve formě nechte několik hodin v chladu ztuhnout. Pak opatrně uvolněte od stěn a vyklopte. Rozdělte na porce a ozdobte vyšlehanou smetanou, ovocem nebo čokoládou podle fantazie a chuti.

Jak připravit rýžový pudink se šlehačkou
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.