Co je potřeba

Na těsto si přichystáme:

  • 500 g moučných brambor (varný typ C)
  • 80 g hrubé mouky
  • 70 g špaldové mouky (může být i celozrnná)
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • švestky (počet záleží na jejich velikosti)

Na posypání budeme potřebovat:

  • mletý mák (množství dle chuti, osobně je sypu opravdu nahusto)
  • cukr moučku
  • rozehřáté máslo na polití případně kondenzované mléko
1

Přípravu pokrmu musíme začít uvařením brambor ve slupce. Hotové brambory necháme zcela vychladnout a poté je oloupeme a nastrouháme najemno do hlubší zadělávací mísy, případně na vál.

2

Uprostřed bramborové hmoty uděláme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Posypeme trochou mouky a rozmícháme ho na hustou kaši. Potom přidáme zbylou mouku (oba druhy) a sůl a zpracujeme na hladké těsto. Množství mouky je orientační, záleží na druhu brambor, některé mají více vody, jiné méně.

3

Švestky omyjeme a osušíme. Vál poprášíme moukou a přeneseme si na něj část těsta a rozválíme ho na plát o něco silnější než na linecké cukroví. Nařežeme na čtverce a do každého položíme jednu švestku. Velikost čtverců samozřejmě uzpůsobíme velikosti švestek. Všechny rohy přetáhneme přes švestku, aby se uprostřed setkaly, a zabalíme, ještě chvíli poválíme v dlani, aby těsto těsně obepínalo švestku v jedné souvislé vrstvě. Pokračujeme, než zpracujeme všechno těsto.

4

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, knedlíky do ní postupně noříme. Necháme povařit několik minut, jakmile vyplavou, vylovíme je děrovanou sběračkou a vložíme do hrnce na pařáček, snáze tak vykapou. Přiklopíme pokličkou, aby nevychladly.

5

Hotové knedlíky sypeme mákem a cukrem a poléváme máslem nebo kondenzovaným mlékem a podáváme. Dobré chutnání!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)