Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance

Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance. Lívance z ječné mouky prý dělávaly už naše babičky. Velmi mě lákalo je někdy vyzkoušet, ale protože lívance znám jen nasladko a sladké nesmím, netroufla jsem si. Nedávno ke mně doputoval recept na slanou variantu tohoto pokrmu, lívance se doporučovaly jako příloha k zeleninovému jídlu. Vyzkoušela jsem a nabízím k vyzkoušení i Vám.

Co je potřeba

  • 400 ml mléka
  • 200 g strouhaného sýra
  • 250 g ječné celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • tuk na potření pánve
1

Ve vlažném mléce rozšlehejte 2 žloutky (bílky prozatím nechte stranou), přidejte lžíci z odváženého množství mouky a droždí. Vymíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak osolte a zapracujte zbývající mouku. Nechte 20 minut na teplém místě kynout.

2

Po 20 minutách do těsta nastrouhejte na nudličky tvrdý sýr. Na druhu sýra nezáleží, stačí i Eidam. 

3

Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a zapravte ho do těsta. 

4

Rozpálenou pánev potřete tukem, nalijte těsto a rozetřete do tvaru lívanečku. Opečte z obou stran. Podávejte teplé se zeleninou. Lívanečky můžete také potřít libovolnou směsí, za sebe doporučuji nějaký druh chilli omáčky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat piškotové lívance | recept
Piškotové lívance | recept. Lívance a palačinky patří k dlouhým víkendovým ránům, kdy není kam spěchat a stojí za to si trochu polenošit. Aby se z oby…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.