Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit turecké gözleme

Jak připravit turecké gözleme | recept na turecké plněné chlebové placky gözleme. Gözleme se v Turecku prodává ve stáncích na tržištích jako rychlé občerstvení. Je to kapsa z jednoduchého kynutého těsta plněná slanou nebo sladkou náplní. Náplň bývá z mletého jehněčího masa, zeleniny a velmi oblíbená je špenátová se sýrem Feta, kterou si můžete podle našeho receptu vyzkoušet. Jídlo je vhodné i pro vegetariány.

 

Co je potřeba

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 8 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • asi 300 ml teplé vody

Náplň:

  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • 1 středně velká cibule
  • 240 g sýru Feta
  • 1,5 lžičky drceného pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  •  olej na pečení
1

V části teplé vody rozpusťte cukr, přidejte k roztoku lžičku mouky a promíchejte se sušeným droždím. Nechte asi 10 minut stát a pak přidejte sůl, jogurt, zbytek mouky a vodu. Vypracujte měkké nelepivé těsto. Nepřidávejte všechnu vodu najednou, je možné, že budete potřebovat trochu méně (ale i více) než je uvedené v rozpisu. Odvíjí se to podle kvality mouky. Vypracované těsto nechte asi hodinu kynout, musí se přibližně zdvojnásobit jeho objem.

2

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Čerstvé špenátové listy omyjte a spařte je vroucí vodou. Nakrájejte je na menší části. V pánvi rozpalte olej a usmažte drobně krájenou cibuli do sklovita. Přidejte špenát a drcený pepř. Prohřejte, odstavte a nechte vychladnout. Směs nesolte, sýr je slaný dostatečně. Fetu rozdrobte a vmíchejte do prochladlého špenátu s cibulí. Dobře vše promíchejte.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejných částí. Na pomoučené desce vyválejte těsto do kruhu. 

4

Vyválené těsto musí být velmi tenké, můžete ho místo vyvalování i vytahovat rukou. Je na vašem rozhodnutí, který způsob zvolíte.

5

Do středu kruhu navršte připravenou náplň a přeložte protilehlé strany přes sebe. Zbývá přeložit poslední dvě strany a dobře utěsnit okraje.

6

Gözleme potřete na jedné straně olejem a položte ho naolejovanou stranou na rozpálenou pánev. Ihned snižte teplotu a zvolna těsto opékejte, aby se stihla prohřát i náplň. Před opečením druhé strany znovu potřete povrch olejem. Podává se ještě teplé.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.