Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit valašský kontrabáš | recept

Dnešní recept je stará krajová specialita z Valašska. Je to jednoduché a celkem rychlé jídlo z brambor, pohanky a uzeného masa, okořeněné česnekem, majoránkou, cibulkou a pepřem. Jak už to u regionálních specialit bývá, v každé rodině se kontrabáš připravuje trochu jinak. Základ je však vždy stejný. Náš recept má původ na Novojičínsku.

Co je potřeba

  • 300 g brambor
  • 300 g pohanky
  • 300 g uzeného masa
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř
  • majoránka
  • lžíce sádla
1

Uvařte brambory ve slupce. Pohanku přeberte, propláchněte a uvařte v hrnci s vodou. Voda musí sahat alespoň 1 cm nad pohanku. Přiveďte vodu k varu, nechte asi 3 minuty povařit a odstavte. Nechte přibližně 15 minut odstát, pak teprve slijte a propláchněte.

2

Na lžíci sádla opražte do světle růžova drobně pokrájenou cibuli. Uzené maso nebo libovější anglickou slaninu nakrájejte na kousky.

3

Připravte si nádobu na zapékání a rozmačkejte do ní uvařené a oloupané brambory. Nádobu nemusíte vymazávat tukem, stačí ten z uzeného masa a smažené cibulky. 

4

K bramborám přidejte všechny ostatní přísady – pohanku, uzené maso, cibulku, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Vše dohromady promíchejte a rovnoměrně rozprostřete. 

5

Vložte do vyhřáté trouby a zapečte asi 30 minut při teplotě 200 °C. Podávejte se zeleninovým salátem.

Recept je základní. Máte-li raději bohatší jídla, zalijte základní směs v pekáčku rozšlehanými vejci s trochou mléka a povrch posypte strouhaným sýrem

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit kuřecí peperonatu | recept
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.