Co je potřeba

pro 2 osoby:
- 200 g vepřové kýty
- 200 g květáku
- 1 červená paprika
- 1 bílek
- 1 vrchovatá kávová lžička škrobu (Maizena, Solamyl)
- 1 polévková lžíce octa
- 1–2 polévkové lžíce sojové omáčky
- sůl
- sádlo nebo olej

1

Připravíme si zeleninu. Květák 2 minuty předvaříme ve vroucí osolené vodě. Propláchneme studenou vodou a nakrájíme na drobné kousky. Červenou papriku nakrájíme na stejně velké kousky jako květák. Červená paprika se do jídla přidává jako barevný kontrast, proto ji můžeme nahradit např. zmraženým zeleným hráškem.

2

Maso z vepřové kýty nakrájíme na kousky stejně velké jako zeleninu. Maso nemusí být z kýty, i když ta je nejlepší, můžeme použít jiné libové vepřové nebo drůbeží maso.

3

Maso posypeme škrobem, přidáme vaječný bílek a dobře promícháme, aby se všechny kousky obalily. Necháme přibližně 10 minut odpočívat, škrob nabobtná.

4

Na hlubší pánvi rozpálíme olej. Zkusmo vhodíme kousek masa a zjistíme, jestli má olej správnou teplotu. Poznáme to tak, že maso okamžitě zbělá a okolo něj se tvoří malé bublinky. Jestliže je tuk správně horký, přidáme zbytek masa a rychle kousky oddělujeme vařečkou od sebe, aby se neslepily.

5

Po několika minutách bude maso opečené ze všech stran a můžeme přidat květák s paprikami. Mícháme asi 3 minuty. Na pánev k masu a poloměkké zelenině přidáme polévkovou lžíci octa. Stále promícháváme.

6

Na závěr přidáme podle chuti sojovou omáčku. Solit se nemusí, sojová omáčka je slaná dostatečně. Doporučuji koupit kvalitní sojovku, investice se rozhodně vyplatí. Ještě chvilku mícháme a v momentě, kdy je zelenina na skus, odstavíme, nesmíme ji rozvařit. Podáváme s rýží nebo čínskými nudlemi. Rýže by měla být nesolená, maso s květákem je chuťově výrazné.

7
8
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)