Jak připravit vynikající bramborový salát? Tady je klasika i lehčí varianta
Bramborový salát patří k nejoblíbenějším pokrmům české kuchyně. Je stálicí svátečních stolů, rodinných oslav i běžných obědů. Přestože se recepty liší rodinu od rodiny, základem vždy zůstávají kvalitní brambory a vyvážená chuť. Je ale fakt, že i když salát připravují ze stejných surovin např. sama maminka a ve své domácnosti už sama osamostatněná dcera, většinou se setkáme se saláty, které jsou v něčem jiné a nechutnají stejně. Takže kolik salátů ochutnáte, tolik obměn poznáte. Přinášíme dvě osvědčené varianty – tradiční českou klasiku a lehčí, svěží verzi pro moderní stravování.
Varianta 1: Tradiční český bramborový salát
Suroviny (cca 6 porcí):
- 1,5 kg brambor (varný typ A nebo B)
- 200 g sterilovaných okurek
- 150 g sterilovaného hrášku
- 200 g vařené mrkve
- 1 menší cibule (cca 80 g)
- 250 g majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2–3 lžíce láku z okurek
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme najemno nasekanou cibuli, nakrájené okurky, mrkev a hrášek. Vmícháme majonézu, hořčici a lák z okurek. Dochutíme solí a pepřem a necháme alespoň 3 hodiny odležet v lednici, ideálně přes noc.
Varianta 2: Lehký bramborový salát s jogurtem a bylinkami
Suroviny (cca 4–5 porcí):
- 1,2 kg brambor
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 menší salátová okurka (cca 200 g)
- 250 g bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- hrst čerstvých bylinek (pažitka, petržel, kopr)
- sůl a pepř podle chuti
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nakrájíme na větší kusy. Smícháme je s jarní cibulkou, okurkou a nasekanými bylinkami. Z jogurtu, hořčice, oleje a citronové šťávy připravíme zálivku, kterou do salátu lehce vmícháme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme vychlazené.






Diskuze k článku