Jak připravit výtečnou a zdravou polévku z okurky, hrášku a hlávkového salátu
Tato jednoduchá a osvěžující zelená polévka, kterou můžete považovat za zdravý oběd nebo vegetariánský předkrm, má nízký obsah kalorií a obsahuje tři z vašich pěti porcí ovoce a zeleniny, které bychom měli denně sníst. A pakliže vlastníte zahrádku, jistě na ní máte všechny potřebné suroviny doma. Hrášek dodává ostatní zelenině šťavnatost a je užitečným zdrojem železa a vlákniny, včetně té rozpustné, která pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Nebojte se, pokud použijete hrášek zmrazený – ten se mrazí ihned po sklizni, takže (pokud nesbíráte přímo ze zahrady) je obecně nutričně bohatší než čerstvý.
Co je potřeba
- 1 lžička řepkového, či slunečnicového oleje
- malá hrst jarní cibulky nakrájená na kolečka
- 1 salátová okurka hrubě nastrouhaná
- 1 velká hlávka nakrájeného na hrubo hlávkového salátu
- 200 g mraženého hrášku, nebo čerstvého ze zahrádky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 4 lžíce bio jogurtu, či zakysané smetany
- 4 krajíce žitného chleba
Postup
V konvici přiveďte k varu cca 1,3 litru vody. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a jarní cibulku za častého míchání zlehka opékejte cca 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte okurku, hlávkový salát a hrášek a poté zalijte vroucí vodou. Vmíchejte bujón, přikryjte a duste přibližně10 minut, dokud zelenina nezměkne, ale dbejte na to, aby byla stále jasně zelená.
Směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Podávejte horkou nebo studenou, přelitou jogurtem, či zakysanou smetanou (pokud chcete), s žitným chlebem.
Polévku můžete ozdobit pár kuličkami čerstvého hrášku, či kroužky jarní cibulky.
Diskuze k článku