Jak připravit žampionový salát se zeleninou dle známé ČSN
Vaření a pečení dle České státní normy bylo zrušeno po roce 1989 a postupně bylo nahrazeno modernějšími pravidly a novými postupy. Dnes už nejsou přesně dané gramáže a receptury, které byly závazné a dle kterých se vařilo nejen ve školách, v nemocnicích a jinde. Přesto se spousta těchto receptů dodnes používá, protože jídla připravená s jejich pomocí byla a jsou skvělá. Tak je tomu i v případě žampionového salátu se zeleninou dle ČSN. Pokud máte rádi žampiony, chcete si připravit chuťově vyvážené a chutné jídlo, určitě jej zkuste. S velkou pravděpodobností si tento recept zamilujete a budete jej používat opakovaně.
Co je potřeba
Doporučujeme dodržet přesně dané množství surovin, abyste docílili přesně takového žampionového salátu, jak jej připravovali, a pak výborně hodnotili naši předkové a dnes hodnotíme i my.
- 590 g žampionů (čerstvých)
- 100 g kapie neboli sterilované papriky
- 100 g cibule
- 100 g sterilovaných okurek
- 80 g kečupu
- 100 g oleje
- 2 lžičky octa
- Dle chuti cukr, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl
Postup
Žampiony umyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli rozkrojíme napůl a také nakrájíme na plátky. Do pánve dáme olej a na něm cibuli se žampiony podusíme. Při dušení přidáme mletou papriku, sůl a pepř. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Mezitím si nakrájíme papriky a sterilované okurky. Jakmile žampiony trochu vychladnou, vše společně smícháme. Přidáme i kečup, dochutíme octem, cukrem a necháme dál v chladu marinovat.
Žampionový salát se zeleninou je nejlepší podávat s osmaženým toustovým chlebem nebo bagetkou, nebo čistě jen tak samotný. Máte-li rádi kyselejší saláty, namísto dvou lžiček octu použijte tři.
Co se týče využití, je skvělý jako lehká večeře i oběd, ale výborný je i na sváteční tabuli, kdy pořádáte oslavu nebo chcete připravit raut, na němž nebude jen to, co vždy.
Diskuze k článku