Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit žampionový salát se zeleninou dle známé ČSN

24. Srpen 2025

Vaření a pečení dle České státní normy bylo zrušeno po roce 1989 a postupně bylo nahrazeno modernějšími pravidly a novými postupy. Dnes už nejsou přesně dané gramáže a receptury, které byly závazné a dle kterých se vařilo nejen ve školách, v nemocnicích a jinde. Přesto se spousta těchto receptů dodnes používá, protože jídla připravená s jejich pomocí byla a jsou skvělá. Tak je tomu i v případě žampionového salátu se zeleninou dle ČSN. Pokud máte rádi žampiony, chcete si připravit chuťově vyvážené a chutné jídlo, určitě jej zkuste. S velkou pravděpodobností si tento recept zamilujete a budete jej používat opakovaně.

Co je potřeba

Doporučujeme dodržet přesně dané množství surovin, abyste docílili přesně takového žampionového salátu, jak jej připravovali, a pak výborně hodnotili naši předkové a dnes hodnotíme i my.

  • 590 g žampionů (čerstvých)
  • 100 g kapie neboli sterilované papriky
  • 100 g cibule
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 80 g kečupu
  • 100 g oleje
  • 2 lžičky octa
  • Dle chuti cukr, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl

Postup

Žampiony umyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli rozkrojíme napůl a také nakrájíme na plátky. Do pánve dáme olej a na něm cibuli se žampiony podusíme. Při dušení přidáme mletou papriku, sůl a pepř. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Mezitím si nakrájíme papriky a sterilované okurky. Jakmile žampiony trochu vychladnou, vše společně smícháme. Přidáme i kečup, dochutíme octem, cukrem a necháme dál v chladu marinovat.

Žampionový salát se zeleninou je nejlepší podávat s osmaženým toustovým chlebem nebo bagetkou, nebo čistě jen tak samotný. Máte-li rádi kyselejší saláty, namísto dvou lžiček octu použijte tři.

Co se týče využití, je skvělý jako lehká večeře i oběd, ale výborný je i na sváteční tabuli, kdy pořádáte oslavu nebo chcete připravit raut, na němž nebude jen to, co vždy.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.