Zdravá rynglová povidla pečená v troubě | recept. Pokud si nevíte rady, co si počít s přezrálými rynglemi, můžete vyzkoušet náš recept na rynglová povidla pečená v troubě. Příprava je velmi jednoduchá a povidla budete mít rychle hotová. Postup naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
2 kg velmi zralých až přezrálých rynglí
2 lžíce jablečného octa
500 g třtinového cukru
Koření na dochucení (např. hřebíček, skořici, badyán, vanilka či hotové perníkové koření apod.) – není nutné
Vysterilizované zavařovací skleničky
1
Ryngle obsahují velké množství vitamínů skupiny B, vitamínů A, C a E, draslíku, železa, fosforu, vápníku a mnoho dalších cenných látek. Nalezneme v nich také spoustu vlákniny, jsou tedy výborné pro očistu střev. Ryngle také mimo jiné pomáhají snižovat krevní tlak, mají močopudné účinky, zvyšují imunitu, zpomalují stárnutí organismu a předchází vzniku rakoviny.
2
A jaký je postup?
Ryngle omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. Tu poté smícháme s octem a přelijeme ji do vyššího pekáče.
3
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a bez míchání ryngle pečeme 20 minut. Poté přisypeme polovinu třtinového cukru a opět bez míchání pečeme 15 minut. Tento postup zopakujeme se zbylým množstvím cukru a znovu dáme na 15 minut péct.
4
Povidla nakonec promícháme s mletým kořením. Provedeme talířovou zkoušku, a pokud se nám povidla zdají příliš řídká, přidáme do nich lžičku kyseliny citronové.
5
Horkými povidly plníme čisté zavařovací skleničky a důkladně je zavíčkujeme. Poté skleničky otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Povidla nemusíme zavařovat, pokud tento způsob preferujete, postačí 10 minut při 85 °C.
Pokud povidla nejsou určena pro děti, je skvělé je dochutit a zároveň zakonzervovat rumem.
Místo rynglí můžete samozřejmě použít také švestky a další druhy ovoce.
Pokud se potýkáte s přebytkem cuket, pak je tento článek, jak zavařit cuketu na kyselo, určen právě pro Vás. Pro zavařování cuket na sladkokyselo bude…
Zdravý domácí kečup s bylinkami | recept. Kupované kečupy jsou bohužel často plné nezdravých modifikovaných škrobů a bílého cukru. Navíc neznáte kvali…
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku