Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zelené řezy s tvarohem a sušenými rajčaty | recept

Jak připravit zelené řezy s tvarohem a sušenými rajčaty | recept. Tyto vynikající špenátové řezy jsou takovým, řekla bych, přivítáním jara na talíři. S přicházejícím jarem začínají v kuchyni převládat odlehčené typy pokrmů plné svěžích jarních bylinek. Přesně tomu odpovídají tyto zelené šťavnaté řezy z upečeného špenátové těsta a tvarohové náplně plné jarní cibulky a výrazných sušených rajčat.

Co je potřeba

Těsto:

  • 5 vajíček
  • 400 g rozmraženého a vody zbaveného sekaného špenátu
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl a pepř

Náplň:

  • 250 g pomazánkového másla
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 3 – 4 lžíce zelené cibulky
  • 3 lžíce sušených rajčat
  • sůl a pepř

Na dozdobení:

  • 4 lžíce zelené cibulky
  • 2 lžíce sušených rajčat
1

V míse smíchejte nasekaný a vody zbavený špenát se žloutky.

2

Přidejte bílý jogurt, hladkou mouku a dle chuti sůl a pepř.

3

Do důkladně promíchané směsi zlehka zapracujte ušlehaný pevný sníh z bílků.

4

Těsto rovnoměrně rozetřete na větší plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C přibližně 20 minut. Výsledné těsto nelepí a je pevné a pružné na dotek.

5

Zatímco se špenátový korpus peče, připravte si tvarohovou náplň. V míse smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh, jogurt, sůl a pepř, najemno nasekanou zelenou cibulku a nasekaná sušená rajčata.

6

Upečený korpus nechejte vychladnout a poté nakrájejte na tři stejně široké díly.

7

Nyní začněte vrstvit. Spodní plát namažte silnější vrstvou připravené tvarohové náplně.

8

Přiklopte druhým namazaným plátem.

9

Třetí, poslední plát namažte slabší vrstvou tvarohové náplně. Má sloužit pouze jako podklad pro přichycení závěrečného posypu v podobě najemno nasekané zelené cibulky a sušených rajčat. Zdobení dlaní přitlačte, aby se zlehka vmáčklo do náplně. Takto připravené řezy dejte nejméně na tři hodiny chladit do lednice, pak nakrájejte na porce.

Do tvarohové náplně můžete zakomponovat i jiné zelené bylinky  například petrželku, pažitku, bazalku, či řeřichu.

A jeden tajný tip na závěr – tvarohová náplň je skvělá i co by pomazánka a s přehledem s ní můžete vyřešit některou ze svačin či večeří.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.