Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zeleninovou šakšuku | recept s rajčaty

Jak připravit zeleninovou šakšuku | recept s rajčaty. Na Wikipedii se dočtete že šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm, který se stal velmi populárním v Izraeli a je zde i považován za národní pokrm. Nebudu zde spekulovat o jeho původu, nicméně faktem zůstává, že se jedná o snídani oblíbenou od Maroka po Turecko. Základem jsou rajčata (paprika, lilek) a vajíčka, ovšem možností je neomezeně. Chcete-li, uvařte si šakšuku s rajčaty podle návodu v dnešním článku.

Co je potřeba

  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 vejce
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 chilli paprička
  • nať plocholisté petržele
  • koření sumac
  • sýr feta
  • volitelně bílý jogurt, zakysaná smetana
1

Připravte si všechny potřebné ingredience. Vařit můžete jak z čerstvých, tak konzervovaných rajčat. Koření sumac budete potřebovat k okořenění vajec před podáváním. Lze ho vynechat nebo nahradit šťávou z citronu a limety. Nezaměňujte hladkolistou petržel za její kadeřavou příbuznou, ta první má mnohem silnější vůni a chuť. 

2

V pánvi rozehřejte olej a osmahněte v něm cibuli nakrájenou na plátky a rozdělenou na půlkolečka. Asi 5 minut na mírném ohni míchejte, cibule změkne a zesklovatí.

3

Přidejte plátky česneku, rajčata, drobné kousky chilli papriky a římský kmín. Jeho množství můžete zdvojnásobit, záleží na vaší chuti. Směs osolte a vařte zhruba čtvrt hodiny za občasného promíchání. Směs zhoustne.

4

Do husté kaše lžící udělejte důlky a rozklepněte do nich vejce. Pánev zakryjte poklicí a nechte vejce uvařit. Správně by měl být bílek tuhý a žloutek na hniličku (ani pevný, ani tekutý). Odstavte a každé vejce okořeňte špetkou sumacu.

5

Podávejte posypané rozdrobeným sýrem feta a natí petržele. Jako přílohu volte pečivo. Místo sýra můžete dozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.