Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zeleninový salát s uzeným lososem

Zeleninový salát s uzeným lososem poslouží jako skvělý předkrm i jako rychlá a chutná večeře. Kombinuje v sobě čerstvou zeleninu s výraznou chutí uzeného lososa, vše je doplněno smaženým či vařeným vajíčkem a domácím dresinkem. Recept najdete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2–3 porce:

  • 1 čínské zelí pak choi
  • 1 hrnek baby špenátu
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 1/2 salátové okurky
  • 150 g uzeného lososa
  • 2 – 3 vejce
  • rostlinný olej na smažení (případně voda na uvaření) vajec
  • sůl, pepř

 Na dresink si připravíme:

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíci kvalitní majonézy
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky
1

Baby špenát a pak choi nakrájíme na menší kousky. Rajčátka přepůlíme a okurku nakrájíme na čtvrtkolečka.

2

Dresink připravíme smícháním zakysané smetany s majonézou a citronovou šťávou. Dresink podle potřeby ochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Uzeného lososa výborně doplní kopr či rozmarýn, ale také tymián, oregano, koriandr nebo petrželka.  

3

Do tohoto salátu se hodí vejce v různých úpravách. Můžete jej vyzkoušet s volským okem, pošírovaným (neboli ztraceným) vejcem, případně s vejcem uvařeným nahniličku či natvrdo.

Vejce tedy připravíme dle naší chuti a uzeného lososa nakrájíme na malé kousky.

4

Nakrájenou zeleninu promícháme s připraveným dresinkem a poté do salátu jemně vmícháme kousky uzeného lososa. Salát rozdělíme do misek či talířů a na ka každou porci položíme volské oko nebo jinak připravené vejce – v celku či nakrájené.

Zeleninový salát s lososem podáváme s krutóny nebo s čerstvým pečivem.

Lehčí dresink získáte, pokud místo zakysané smetany použijete bílý jogurt.

Dresink je možné ochutit prolisovaným česnekem, případně nasekanou jarní cibulkou.

Velmi efektně budou v salátu vypadat vařená či jinak upravená křepelčí vajíčka.

Čínské zelí lze nahradit ledovým, římským či jiným druhem salátu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.