Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se stravovat na jaře | tipy pro zdravou stravu

Jak se stravovat na jaře | tipy pro zdravou stravu. Jaro již klepe na dveře a jistě víte, že je toto období nejvhodnější pro detoxikaci a očistu organismu. S tím souvisí i odlehčení jídelníčku. Na následujících řádcích se dozvíte, jak se na jaře stravovat, abyste napomohli očistě svého těla.

Co je potřeba

Viz následující kroky

1

Prvním krokem před provedením dalších odlehčujících změn v jídelníčku by mělo být vyloučení červeného masa a uzenin, kofeinu, cigaret, smažených pokrmů a sladkostí.

Tyto potraviny nekonzumujte alespoň týden, poté můžete přejít k očistnému jídelníčku. Několik dní zkuste konzumovat pouze čerstvé ovoce a zeleninu doplněné o kvašenou zeleninu a ovocné či zeleninové šťávy. Poté můžete pomalu zařadit vařenou či dušenou zeleninu, brambory, bílý jogurt a následně i celozrnné pečivo.

2

Po absolvování této kůry by měl Váš jídelníček i nadále řídit zásadami zdravé výživy:

  • Základem jídelníčku by měla být čerstvá a kvašená zelenina doplněná o menší množství čerstvého ovoce
  • Místo živočišných tuků je vhodnější konzumovat tuky rostlinné (zejména pak zastudena lisované kvalitní rostlinné oleje).
  • Vyhýbejte se tučnému masu a uzeninám, dopřejte si raději drůbeží maso nebo ryby.
  • Upřednostňujte celozrnné výrobky před obyčejnými, skvělou volbou je špaldová mouka (týká se to nejen pečiva, ale i těstovin apod.), do jídelníčku zařaďte neloupanou a divokou rýži a další bezlepkové obiloviny (např. quinoou, amarant, jáhly, pohanku apod.) a luštěniny.
  • Vhodnou součástí jídelníčku jsou také nejrůznější druhy klíčků, ořechů a semínek.
  • Vybírejte spíše zakysané a méně tučné mléčné výrobky.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim, nejvhodnější je čistá pramenitá voda nebo neslazené zelené, ovocné či bylinkové čaje.
  • Bylinky nemusíte používat pouze pro přípravu čajů, přidejte je také do jarních pokrmů.
3

Jaké bylinky je vhodné užívat pro jarní očistnou kůru?

  • Kopřiva dvoudomá – Čaj z kopřivy dvoudomé se skvěle hodí pro jarní očistnou kůru. Kopřivu však využijete i pro přípravu špenátu, do jarní či velikonoční nádivky nebo polévky.
  • Smetanka lékařská – Listy a stonky pampelišky také velmi účinně čistí organismus, posilují funkci jater, žlučníku a ledvin a stimulují látkovou výměnu. Čerstvé jarní listy namočte do slané vody a nechte je asi 30 minut ponořené, odstraníte tak hořkost, ale všechny cenné látky zůstanou zachovány.
  • Sedmikráska chudobka – Květy sedmikrásky přidejte do jarních salátů, polévek nebo si je nasypte jen tak na chléb s máslem. Tělu tak dodáte velké množství cenných látek a pomůžete mu s jarní očistou.
  • Medvědí česnek – Medvědí česnek je velmi oblíbenou jarní bylinkou, kterou využijete při přípravě pesta, salátu, polévky nebo třeba špenátu. Tato bylina mimo jiné pomáhá čistit tělo od škodlivých látek.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak užívat zelené řasy
Jak užívat zelené řasy | rady a tipy. Se sladkovodními či mořskými řasami jste se již zcela určitě setkali. Víte však, jak je konzumovat nebo jaký vli…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.