Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyznat v sójových výrobcích

15. Únor 2021

Sójové výrobky jsou velmi oblíbenou součástí jak vegetariánských a veganských jídelníčků, tak i oblíbenou náhradou živočišných výrobků u běžně stravujících se lidí. Je až neuvěřitelné, kolik výrobků se dá ze sóji vyrobit. V tomto článku se zaměříme na nejčastější sójové výrobky, a na to, pro koho jsou vhodné.

1

V rámci svého složení je sója výborným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Problémem však je velké množství tzv. antinutričních látek, které paradoxně zabraňují vstřebávání bílkovin a minerálních látek. Občasné zařazení těchto výrobků nenese s sebou žádné problémy. Riziko hrozí u časté konzumace. Upřednostněny by tak měly být výrobky z fermentované sóji jako tepmeh, miso, natto.  Ty díky fermentaci mají nižší obsah těchto antinutričních látek. Tofu, sójové maso, nemléko a jogurty nejsou fermentovány, proto jejich zařazení v jídelníčku by mělo být méně časté.

Na pozoru by se měli mít muži, kteří často konzumují sóju. Sója obsahuje fytoestrogeny, což jsou látky velmi podobné ženským pohlavním hormonům – estrogenům. Právě proto se často doporučuje sója v souvislosti se zmírněním příznaků klimakteria. Vyšší hladina estrogenů u mužů může mít negativní vliv na zdraví a funkci mužského organismu. Jsou spojovány s gynekomastií (zvětšenou prsní žlázou u mužů), erektilními dysfunkcemi a někteří muži mohou být také více emociální.

2

Sójový nápoj (mléko)

Velmi oblíbená náhrada kravského mléka. Oproti běžnému mléku má jednu velkou výhodu – neobsahuje laktózu. Tato vlastnost je velmi důležitá u osob trpící laktózovou intolerancí. Dále je vhodný při alergii na bílkovinu kravského mléka. Oproti jiným rostlinným nemlékům má vysoký podíl bílkovin, a to asi 7 g na 250 ml (kravské mléko obsahuje asi 8 g na 250 ml a mandlové nemléko asi 1 g na 250 ml).

3

Sójový jogurt

V mnohých obchodech se dá narazit na sójový jogurt, který může být ještě jakkoliv dochucen. Pokud se budeme bavit o variantách neochucených, tak se opět jedná o poměrně kvalitní výrobek, který neobsahuje žádnou laktózu, ani živočišné bílkoviny. Oproti jiným rostlinným variantám jogurtu má i poměrně velké množství bílkovin srovnatelných s běžným jogurtem. Při nákupu se však mějte na pozoru a nespleťte si sójový jogurt se sójovým dezertem plným jednoduchých cukrů a chudým na bílkoviny.

4

Tofu

Asi nejznámější sójový výrobek. V podstatě se jedná o sójový tvaroh. Vzniká vysrážením sójového mléka, přičemž se oddělí voda a hutná část se poté formuje. Pak se libovolně dochucuje anebo se prodává i v naturální verzi. Obsahuje velké množství bílkovin a při méně častém zařazení do jídelníčku může skvěle nahradit živočišné bílkoviny.

5

Tempeh

Jedná se o sójový sýr z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci, jak již bylo zmíněno výše, obsahují sójové boby menší podíl antinutričních látek, tudíž bílkoviny z nich jsou daleko lépe stravitelné. Z tohoto důvodu je vhodné pravidelné zařazení do jídelníčku. Využití má stejné jako známé tofu.

6

Sójové maso a sójový granulát

Malé hnědé kostičky nebo granulát, které po uvaření několikanásobně zvětší svůj objem. Dají se použít do typicky masových pokrmů, neboť svou strukturou lehce maso připomínají. Opět se nejedná o fermentovanou sóju, tak by zařazení v jídelníčku nemělo být na denní bázi.

7

Sójové párky a uzeniny

Tyto výrobky jsou často zastoupeny u osob, které se stravují vegetariánsky nebo vegansky. Jde o jakési zpestření jídelníčku. Pro běžně stravujícího se člověka jsou však tyto výrobky zbytečné. Jejich složení není kvalitnější než u běžných uzenin. Pokud chceme kvalitní uzeninu, stačí hlídat složení, aby bylo obsaženo co nejvíce masa (ideálně 90 % a více) a jednalo se o uzeniny nejvyšší kvality, viz článek Jak se vybírat kvalitní uzeniny.

8

Miso a natto

Miso je dochucovací pasta vytvořená fermentací sójových bobů, rýže nebo ječmene a soli. V kuchyni se používá jako dochucovadlo a může nahradit sójovou omáčku. Natto jsou fermentované sójové boby. Jedná se o nejkvalitnější sójový výrobek. Nevýhodou je jeho typický zápach, který je pro osoby žijící mimo Asii většinou velmi nepříjemný až odporný.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak jíst dostatek vlákniny
Jak jíst dostatek vlákniny | rady a tipy. Vláknina je nestravitelná část rostlinných zdrojů potravy. Důležitá je kvůli podpoře vyprazdňování, čiš…
Jak jíst před ranním cvičením
Jak jíst před ranním cvičením | rady a tipy. Ranní cvičení má řadu výhod. Probudíme a protáhneme tělo, celý den jsme více motivování jíst lépe a…
Jak a čím nahradit kravské mléko
Ať už chceme kravské mléko nahradit kvůli alergii, intoleranci, diety či přesvědčení, je to velice snadné. Na trhu je široká škála rostlinných mlék, k…
Jak na zdravou svačinu | rady a tipy
Jak na zdravou svačinu | rady a tipy. Svačit nebo nesvačit? Děti by rozhodně měly mít svačinu dopoledne ve škole a další odpoledne, zvlášť pokud…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.