Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit houbové koření

19. Říjen 2019

Domácí houbové koření | recept. K výrobě domácího houbového koření využijete i malé kousky hub, které vznikly při krájení plátků na sušení. Houbové koření využijete v kuchyni do polévek, omáček, k dochucení minutek z masa nebo při grilování. Koření si navíc můžete kdykoli namíchat sami podle své chuti. Poradíme vám, jak na to.

Co je potřeba

  • směs sušených hub (plný 250 ml hrnek)
  • sušená petrželová nať (4 lžíce)
  • kmín (1 lžička)
  • černý pepř (½ lžičky)
  • jalovec (3 kuličky, lze vynechat)
  • nové koření (½ lžičky)
1

Koření míchejte z různých druhů hub. Hodí se i druhy, které se nedoporučují k sušení (holubinky, bedly aj.) a i tužší houby s výraznou vůní (kotrč, lišky). Čím pestřejší bude směs, tím lépe. Houby musejí být dokonale suché, to znamená, že jsou křehké, lámavé a „chrastí“.

2

K houbám přidejte bylinky a koření. Z bylinek se s houbami výborně doplňuje nať petržele, celeru, tymiánu, oregana, pažitky nebo třeba rozmarýn. Bylinky musejí být také suché. Koření můžete různě kombinovat, vybírejte zejména z těchto druhů: kmín, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, koriandr. Kdo má rád, může přidat špetku sušeného česneku

3

Všechny potřebné ingredience společně umixujte. Je na vašem uvážení, jestli koření ponecháte hrubší nebo umixujete houbový prášek. Koření připravujte bez soli.

4

Hotové koření plňte do sklenic s dobře těsnícím uzávěrem. Houbový prášek snadno vlhne. Pro zachování kvality ho uschovejte v temnu. Vydrží až do příští houbové sezony.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články