Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit houbové koření

19. Říjen 2019

Domácí houbové koření | recept. K výrobě domácího houbového koření využijete i malé kousky hub, které vznikly při krájení plátků na sušení. Houbové koření využijete v kuchyni do polévek, omáček, k dochucení minutek z masa nebo při grilování. Koření si navíc můžete kdykoli namíchat sami podle své chuti. Poradíme vám, jak na to.

Co je potřeba

  • směs sušených hub (plný 250 ml hrnek)
  • sušená petrželová nať (4 lžíce)
  • kmín (1 lžička)
  • černý pepř (½ lžičky)
  • jalovec (3 kuličky, lze vynechat)
  • nové koření (½ lžičky)
1

Koření míchejte z různých druhů hub. Hodí se i druhy, které se nedoporučují k sušení (holubinky, bedly aj.) a i tužší houby s výraznou vůní (kotrč, lišky). Čím pestřejší bude směs, tím lépe. Houby musejí být dokonale suché, to znamená, že jsou křehké, lámavé a „chrastí“.

2

K houbám přidejte bylinky a koření. Z bylinek se s houbami výborně doplňuje nať petržele, celeru, tymiánu, oregana, pažitky nebo třeba rozmarýn. Bylinky musejí být také suché. Koření můžete různě kombinovat, vybírejte zejména z těchto druhů: kmín, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, koriandr. Kdo má rád, může přidat špetku sušeného česneku

3

Všechny potřebné ingredience společně umixujte. Je na vašem uvážení, jestli koření ponecháte hrubší nebo umixujete houbový prášek. Koření připravujte bez soli.

4

Hotové koření plňte do sklenic s dobře těsnícím uzávěrem. Houbový prášek snadno vlhne. Pro zachování kvality ho uschovejte v temnu. Vydrží až do příští houbové sezony.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.