Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit kvalitní a rychlý rebarborový džem?

08. Květen 2025
rebarbora

Každý rok se vám na zahrádce urodí spousta rebarbory, kterou zužitkováváte při přípravě dezertů? Také každý rok opakovaně obdarováváte své kamarádky a rodinu, aby se jí co nejvíce využilo? Pak můžete spoustu rebarbory uskladnit tak, že z ní připravíte velmi jednouchý, a přitom skvělý rebarborový džem. Je snadný a zvládne to i začínající kuchařka nebo maminka s malým dítkem, která nemá příliš volného času.

Co je potřeba

  • 2 kg rebarbory
  • 2 kg želírovacího cukru s poměrem želírování  1 : 1
  • Citronovou šťávu z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 1 l vody

Postup

Připravíme si skleničky se šroubovacími vršky, které musí být pečlivě umyté a ideálně také suché. Velikostně používáme zpravidla sklenice o obj. kolem 250 – 330 ml. Pak očistíme rebarboru od slupek a nakrájíme ji na cca 2 cm kousky. Do mrazáku si dáme vychladit talířek, který budeme později potřebovat.

Nyní můžeme vložit do hrnce rebarboru, želírovací cukr a citronovou šťávu. Pozvolna zahřejeme a čekáme, než se cukr zcela rozpustí. Přivedeme k varu a sbíráme vzešlou pěnu. Vaříme asi 5 minut a poté použijeme studený talířek, na který trochu hmoty kápneme.

V případě, že je konzistence vyhovující – ztuhla tak, jak jste si přáli, je hotovo.  V případě, že je řídká, ještě chvíli džem vařte.

Jakmile je hustota vyhovující, přestaneme vařit, chvíli mícháme, abychom hmotu trochu zchladili, ale je dobré ji plnit do sklenic naběračkou co nejrychleji po uvaření. Pozor na popálení. Dobré je stavět skleničky na desku či do dřezu a přímo do skleniček nalívat směs, hned skleničku uzavírat a přetočit dnem nahoru, aby došlo k podtlaku a přilnutí víčka. Ponecháme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Pozor, abyste neušpinili hrdla skleniček a pokud se tak stane, očistěte je vlhkým hadříkem. Ale pozor, aby vám voda nepřetekla dovnitř do džemu. Mohl by se zkazit. Pokud sklenice ušpiníte džemem a neomyjete pečlivě ihned, ve vršku (v závitu) by mohly plesnivět, což po otevření nevypadá dobře, i když je džem uvnitř v pořádku.

Tipy

Přidat můžete i trochu nastrouhaného zázvoru a jablek. Chuť bude pikantnější a plnější.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.