Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snadno a rychle upéct šťavnatý jablečný moučník | recept

Jak snadno a rychle upéct šťavnatý jablečný moučník | recept. Konečně uzrála letní jablka, a tak si z nich spolu s námi můžete upéct první jablečný koláč z letošní úrody. Recept je velmi snadný a povede se každému. Koláč je šťavnatý, sladký tak akorát a navinulá letní jablka zapečená v těstě skvostně chutnají. Koláč můžete upéct i bez řepného cukru, mám vyzkoušenou verzi s xylitolem. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 150 g másla nebo Hery
  • 100 g krupicového cukru (xylitolu)
  • 1 vanilkový cukr (několik kapek vanilkové esence)
  • 2 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 navršená lžička kypřícího prášku na pečení

Nahoru:

  • 150–200 g zakysané smetany
  • 30 g krupicového cukru (xylitolu)
  • 2 vejce
  • několik jablek (podle uvážení)

tuk a strouhaný kokos na formu

forma o průměru 26 cm

1

Změklý tuk a cukr utřete do pěny. Přidejte dvě celá vejce, vanilkový cukr nebo esenci a dobře vše prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem.

2

Formu vymažte tukem a vysypejte strouhaným kokosem. Těsto upravte do formy, pomozte si malým válečkem nebo ho natlačte prsty. Okraj není nutné zvedat.

3

Jablka nakrájejte na drobné kousky, pokryjte jimi těsto a lehce je do něj zatlačte. Vložte do předehřáté trouby na 190 °C a předpečte 10 minut.

4

Zakysanou smetanu, vejce a cukr vyšlehejte v hladkou hmotu.

5

Hmotu nalijte na předpečený koláč a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a zhruba 35–40 minut moučník dopékejte. Před vyjmutím z formy nechte koláč lehce vychladnout, opatrně uvolněte od okraje formy a odstraňte boční díl. Hotový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Jablka můžete nahradit hruškami, koláč bude stejně dobře chutnat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.