Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat bylinkovou polentu s parmezánem | recept

Bylinková polenta s parmezánem | recept. Polenta se v české kuchyni ještě příliš nezabydlela. Přitom jde o velice rychlou a chutnou surovinu, která poslouží jako skvělá příloha. Podle následujícího receptu polentu dokáže připravit i úplný začátečník. Díky parmezánu a bylinkám se z obyčejné kukuřičné kaše stane voňavý a chutný základ pro lehké letní jídlo. Polenta skvěle chutná s orestovanou zeleninou.

Co je potřeba

Na polentu budeme potřebovat:

  • 300 ml mléka
  • 300 ml vody
  • 1 lžíci másla
  • 2 bobkové listy
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • 200 g instantní polenty
  • špetku soli
  • 2 lžíce parmezánu
  • rostlinný olej na potření

 

Na zeleninu si připravíme:

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 bílou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1 malou cuketu
  • 1 vrchovatou lžíci másla
  • 2 lžičky koření na grilovanou zeleninu
1

Jako první necháme rozehřát máslo v hrnci, přilijeme mléko a vodu. Poté přidáme bobkové listy a trochu sušeného nebo nasekaného čerstvého rozmarýnu. Osolíme a zamícháme. Následně po částech zapracujeme patřičné množství polenty. Metličkou šleháme do zhoustnutí.

2

Zapékací mísu nebo menší pekáček vyložíme potravinovou fólií nebo vymažeme trochou másla. Skvěle poslouží skleněná zapékací mísa, která nepotřebuje vymazávat ani vykládat fólií. Do hotové polenty přimícháme parmezán a vylijeme jí do formy. Povrch uhladíme do roviny a necháme zchladnout a ztuhnout.

3

Mezitím si připravíme zeleninu. Všechnu ji nakrájíme na podobně velké kousky. Na pánvi rozehřejeme asi lžíci másla. Nejprve na pánev vložíme tvrdší zeleninu, poté přidáme tu měkčí, aby byla všechna zelenina hotová ve stejnou dobu. Následně ji posypeme kořením na grilovanou zeleninu a necháme dojít.

4

Ztuhlou polentu nakrájíme na trojúhelníky a potřeme olejem. Rozehřejeme jinou pánev a polentu opečeme, nejprve ze strany potřené olejem, následně namažeme stranu druhou a také orestujeme dozlatova.

5

Jakmile je zelenina měkká a polentové trojhránky opečené, rozdělíme je na talíře a podáváme s kopečkem opékané zeleniny. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.