Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat houbový guláš | recept

Houbový guláš – recept. Houbový guláš patří mezi ty oblíbenější způsoby úpravy nasbíraných lesních hub. Houbový guláš je rychlý, velmi levný, a co víc – je akceptovatelný i těmi, kterým se v sezoně houby už trochu zajídají. Nabízíme osvědčený recept na houbový guláš bez masa, guláš se připravuje se zelenou paprikou a rajčaty. A jako přílohu připravíme těstovinovou rýži.

Co je potřeba

  • Lesní houby
  • Cibule, zelená paprika, česnek, rajčata
  • Sůl, kmín, mletý pepř, mletá sladká paprika
  • Olej nebo sádlo
  • Těstovinová rýže
1

Sběr lesních hub je vášeň, ale i užitečná a zdraví prospěšná aktivita. Zjištění, že „už rostou“ je pro některé lidi jediným důvodem, vydat se do lesa a pohybovat se v něm „po svých“. Houbařské vášni kupodivu propadají i ti, kdož o houby na talíři moc nestojí. Uvařit houbový guláš s paprikou je v takovém případě docela rozumný kompromis – všichni v něm najdou svou oblíbenou chuť.

2

Ať jsme si lesní houby nasbírali sami, nebo je dostali, musíme je zpracovat co nejrychleji. Nejdřív je nožíkem nasucho očistíme – jemným škrábáním. V případě daru vytřídíme druhy hub, které sami bezpečně neznáme (dárcovi o tom nemusíme říkat). Velmi zrádný je také hřib žlučník (hořčák, obrázek 1). Má narůžovělé póry a výraznou síťku na nožce. Po ochutnání je silně hořký. I jeden kousek ve směsi zkazí celé dílo. Při čistění rovněž vyhodíme houby plesnivé, odřežeme červivé části, vybereme slimáky.

3

Na houbový guláš budeme potřebovat kromě lesních hub větší cibuli, zeleninovou papriku, rajčata, nasekaný česnek, mletou papriku, kmín, černý pepř, sůl a tuk (olej nebo sádlo). Určit přesné množství nelze, záleží na množství hub, které chceme zpracovat. Obecně lze říct, že by houby měly převažovat – i proto, že se nejvíc svaří. V celkovém množství by měly tvořit asi tak dvě třetiny objemového množství. Houby nakrájíme na plátky.

4

Oloupeme a na drobné kousky nakrájíme cibuli. V širším kastrolu rozehřejeme tuk. Opět záleží na množství surovin, ale řídíme se citem – jako když chceme smažit cibulku k jiným účelům. Na tuk nasypeme půl lžičky kmínu, necháme kratičce zapěnit. Přidáme cibulku. Když je sklovitá nasypeme plnou polévkovou lžíci mleté papriky a na proužky nakrájenou zelenou papriku. Rychle zamícháme, aby se mletá paprika nepřipálila.

5

Papriku za stálého míchání chvíli restujeme. Přisypeme houby, osolíme lžičkou soli a stále mícháme, aby houby pustily tekutinu. Jejich objem se zmenší. Nakonec přidáme rajčata. Osvědčil se poměr na dvě papriky jedno středně velké rajče. Nemusíme je loupat, ale vyřízneme tuhou dužinu v oblasti stopky. Mícháme, až rajčata pustí šťávu. Pak podlijeme asi dvěma deci vody, snížíme teplotu a necháme směs na houbový guláš dusit pod pokličkou.

6

Mezitím připravíme přílohu k houbovému guláši – těstovinovou rýži. Těstoviny se k dušeným houbám dobře hodí, těstovinová rýže krom toho jídlo trochu ozvláštní. Těstovinová rýže se prodává buď v podobě, že opravdu vypadá jako pravidelná zrnka rýže (velcí výrobci), nebo má trochu nepravidelné tvary a prodavači ji nabízejí jako „drobení“. Na Slovensku lze sehnat i drobné těstoviny – tarhoňu. Také je velmi chutná.

7

Těstovinovou rýži, drobení či tarhoňu nasypeme na suchou pánev a trochu pečeme – až začne příjemně vonět a mírně zrůžoví. Pak přidáme lžíci oleje, rychle zamícháme (těstovina dostane temně zlatou barvu). Rychle zalijeme jeden a půl násobkem váhové množství horké vody (připravíme si ji třeba v konvici) – příklad na 400 gramů těstoviny 600 mililitrů vody. Přidáme lžičku soli. Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a 15 až 20 minut bez míchání dusíme.

8

Dokončíme houbový guláš. Nebudeme ho ničím zahušťovat – houby se „postaraly“. Kdyby nám houbový guláš připadal moc hustý, můžeme trochu naředit vodou. Kdyby byl naopak řídký, zvýšíme na chvíli teplotu a za stálého míchání necháme tekutinu trochu odpařit. Obvykle to ale není nutné. Ochutnáme, dochutíme solí, mletým pepřem, případně troškou pálivé papriky – jen pro pikantnost (a pro dospělé). Žádných průmyslových kořenidel není třeba.

9

Houbový guláš můžeme v domácích podmínkách (nebo na chalupě) podávat i v hlubokém talíři. Nejlepší je dát na stůl těstoviny i guláš, aby si každý mohl nabrat a přidávat podle chuti. A je téměř jistota, že na přídavky dojde.

  • Když houbový guláš před dokončením zalijeme smetanou, dostaneme jinou variantu guláše, a také výtečnou.
  • Těstoviny ke guláši z hub si můžeme vyrobit sami – z vajec a hrubé mouky připravíme velmi tuhé těsto, které pak nastrouháme na hrubém struhadle. Pro opražení ale musí být suché.
Autor: jezzina | Zobrazit autorská práva

Foto k článku Jak udělat houbový guláš | recept. (jez)

Hodnocení
jituška (neověřeno) | Po, 09/24/2018 - 14:01

Vlastičko,
je to fajn ,že jste si pochutnali
a namrazili houby...ALE
největší tragedie na tom všem je ,že je to úplně jedno a zbývá jedna katastrofa : TEN VYKÁCENÝ LES!!!!!!!
přesto zdravím s údivem
j.

poetkavlasta (neověřeno) | So, 09/19/2015 - 15:07

Za naší chalupou vykáceli listnatý les. V rokli zůstalo hodně špalků, kolem kterých začaly růst václavky v hojné míře - jak je u této houby obvyklé. Muž vzal ten největší koš co měl na seno a přinesl ho za chvíli domů plný. Měli jsme moc rádi václoavkový guláš, který jsem vařila ve velikánském kastrole a potom studený umrazovala v polyetylenových sáčcích, které jsme stavěli do formiček z plechu, které muž vyrobil. (tácek a na něm rozkládací plechové krabice, do kterých se daly ty sáčky a naplnily. Potom když vše umrzlo, z krabice se natvarované sáčky vylouply a kásně se uskladňovaly bez zbytečných mezer v šuplateh. (mrazila jsem tak věci i z naší zabijačky). Guláš jsme potom měli skoro na celou zimu, byl to rychlý a dobrý oběd. Přikusovali jsme chléb a kyselou okurku. Guláš jsem vařila běžným způsobem jako guláš masový. Nejvíc práce bylo s čištění a nakrájením, ale potom výsledek stál za to!

Další zajímavé články

Kantonská rýže | recept. Kantonská rýže je recept uvedený v Recepturách teplých pokrmů. Uvedený výčet surovin je volně upraven pro potřeby čtyřčlenné…