Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat karamelové burizonové kuličky | recept

Karamelové burizonové kuličky | recept. Tento recept je z kategorie cukroví na poslední chvíli. Cukroví se nepeče v troubě, nepotřebujete žádné speciální vybavení a nemusí se nechat rozležet. Může se konzumovat ihned, takže stačí udělat ho těsně před Vánoci nebo jinou oslavou.

Co je potřeba

  • 300 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
  • 140 g neochucených rýžových burizonů
1

Nejprve si připravte z krupicového cukru karamel. Cukr nasypte na studenou pánev se silnějším dnem a postavte na sporák. Působením tepla se začne cukr rozpouštět. Občas ho promíchejte a jakmile začne karamelizovat, stáhněte ho z plotýnky. Dejte pozor, abyste ho odstavili včas a karamel nebyl příliš tmavý a tím pádem hořký. Počítejte s tím, že ještě po sejmutí z plotýnky dojde, sejměte ho tedy raději dříve.

2

Do karamelu opatrně nalijte slazené mléko. Karamel ztuhne, vraťte nádobu na sporák a míchejte, dokud se znovu nerozpustí. Pak odstavte, přidejte máslo a vyšlehejte hladkou směs.

3

Do hladkého krému bez hrudek přidejte dva balíčky burizonů a vařečkou směs pořádně promíchejte. Všechny burizony musejí být obaleny karamelem.

4

Hmotu nechte vychladnout na takovou teplotu, abyste mohli tvořit kuličky v dlani. Ruce si potřete trochou oleje a z kousku hmoty vyválejte kuličku, lehce ji zmáčkněte dohromady, aby byla pevná. Kuličky nechte vychladnout a vkládejte je do papírových košíčků. Skladujte v uzavřené nádobě nebo krabici. Kuličky před uskladněním nechte dobře vychladnout, studené budou tužší.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosové sušenky | recept
Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…