Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat křehké těsto | recept

Jak udělat křehké těsto | recept. Z tohoto těsta pečeme nejen vánoční cukroví, podklady pro různé koláče či dorty ale také výborné křehké jablečné koláče. Jak takové křehké těsto udělat? Tady je můj recept!

Co je potřeba

300 g hladké mouky
200 g másla nebo rostlinného tuku
100 g moučkového cukru
1 vejce

1

Na vál prosejeme mouku, přidáme tuk, cukr a vejce.

2

Těsto zpracujeme rychle.

3

Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do alobalu, fólie nebo do utěrky a uložíme na hodinu do chladna.

4

Těsto pak vyválíme na pomoučeném vále, a to lehce bez velkého tlaku.

5

Rozvalujeme současně oběma směry, do délky i do šířky.

6

Formu nebo plech zpravidla nevymazáváme.

7

Moučníky z křehkého těsta pečeme v mírně předehřáté troubě na 180 – 200°C a to 15 – 30 minut dle velikosti.

8

Propečení sledujeme dle zbarvení povrchu.

Variace křehkého těsta:
Oříškové
Asi 1/3 mouky nahradíme najemno nastrouhanými vlašskými ořechy.
Mandlové
Asi 1/3 mouky nahradíme oloupanými a nastrouhanými mandlemi.
Kokosové
asi 1/3 mouky nahradíme strouhaným kokosem.
Kakaové
Těsto zpracujeme společně se 3 lžičkami kakaa.
Kořeněné
Těsto zpracujeme s různým kořením – mletou skořicí, hřebíčkem či novým kořením.

Do těsta dáváme na 1 kg mouky pouze 350 g cukru, jinak bude pečivo příliš sladké a při pečení se snadno rozteče.
Těsto zpracováváme studenýma rukama, aby pod rukama neměklo.
Do měkkého lepkavého těsta nepřidáváme mouku, těsto by totiž po upečení zvlhlo, ztratilo tedy svou křehkost.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dvoubarevné roládky | recept
Jak udělat dvoubarevné roládky | recept. Vyzkoušejte také hnědý přírodní cukr – cukroví tak získá hezkou barvu a výraznější chuť. Dvoubarevné roládky…
Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.