Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat léčivý smrkový sirup za studena

Smrkový sirup | recept. Mladé smrkové výhonky – jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, je nejvyšší čas vyrazit k nejbližšímu smrku a nasbírat si jeho mladé výhonky, které si na 3 týdny naložíme a po jejich vyluhování získáme léčivý sirup. Smrkový sirup můžeme užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy nás tyto neduhy budou chtít potrápit.

Co je potřeba

  • Mladé smrkové výhonky
  • Cukr (krupice)
  • Větší zavařovací sklenice
1

Pomocí nůžek ostříháme, nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé. Mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by však neměla být více jak 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout.

2

Poté si vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí.

3

Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti nedoporučuji uzavírat např. mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet.

4

V tuto chvíli naše práce skončila a my už můžeme jen pozorovat, jak se během 3 týdnů ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené místo (nejlépe do ledničky). Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít např. i v kuchyni. Osobně doporučuji přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni. Na obrázku vidíme, jak se šťáva vyluhovala zhruba za období jednoho týdne.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: loglindak
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít borovicový med
Borovicový med | recept. Právě nastala sezóna mladých výhonků jehličnanů. Dají se využít pro přípravu medu se skvělými léčivými vlastnostmi. Vyzkoušej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.