Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat letní bramborový salát | recept

V létě a za horkých dní většinou nemáme chuť na těžké bramborové saláty. A přesto bychom chtěli nabídnout svým blízkým nebo přátelům nějakou nápaditou, lehkou a svěží přílohu například ke grilovaným masům. Což třeba zkusit bramborový salát trochu jinak? Přinášíme recept a návod na způsob, jak udělat výborný letní bramborový salát.

Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Vybevaná kuchyně

1

Letní brambory nejsou na saláty příliš vhodné – jsou vodnatější než brambory podzimní. U letních brambor také obvykle nebývá udáván jejich varný typ, což by na saláty měl být typ A – tuhé, tak zvaně „lojovité“ brambory. Proto brambory na rychlé letní saláty většinou krájíme na plátky. Jestliže pospícháme, můžeme salát dělat z teplých brambor – v tom případě je ještě teplé zalijeme sladkokyselou zálivkou s trochou oleje, aby nasákly.

2

Když máme brambory den předem uvařené, a nebo „domácí“ brambory salátové (červené, rohlíčky a podobně), můžeme je na letní bramborový salát protlačit krájecí mřížkou.

3

Na náš letní bramborový salát budeme potřebovat osm větších brambor, dvě letní jablka, půl uvařeného středně velkého květáku, jednu velkou nebo dvě menší cibule, tři uvařené mrkve. Dále ocet, horčici, olej, sůl, bobkový list, celý a mletý pepř a nové koření.

4

Brambory a zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Brambory nakrájíme na plátky, nebo – dovolí-li to jejich tuhost – protlačíme je mřížkou na hranolky. Květák rozebereme na růžičky a podélně překrájíme. Mrkev a jablíčka nakrájíme na kolečka nebo na kostičky.

5

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Protože letní cibule ještě není dostatečně suchá a má hodně šťávy, která by v salátu hořkla, vložíme cibuli do hrnečku, zalijeme nálevem z půl deci octa, půl deci vody, lžičky cukru a trošky soli. Přidáme jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření a asi pět celých pepřů. Cibuli s nálevem rychle uvedeme do varu a hned vypneme sporák. Přiklopené pokličkou necháme zchladnout. Tento proces můžeme udělat i v mikrovlnce.

6

Vybereme koření, cibuli přecedíme, nálev si ponecháme k dalšímu případnému použití. Cibuli přidáme k zelenině. Osolíme, přidáme asi pět lžic oleje, který jsme zvyklí používat za studena, lžíci plnotučné hořčice a promícháme. Ochutnáme a chuť „doladíme“ – mletým pepřem, solí, trochou odloženého nálevu z cibule.

7

Salát můžeme podávat hned, ale pár hodin odležení v chladničce mu jen prospěje. Jíme buď samotný jako lehkou bezmasou večeři, nebo podáváme k opékaným nebo grilovaným plátkům masa.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zeleninový špíz | recept
Jídlo, na kterém si pochutná každý. Zeleninový špíz nadchne vegetariány, ale příjemně překvapí i ty, kteří na jehle špízu raději nacházejí kousky masa…